Ryan Gravenberch verkozen in elftal van 'wonderkinderen' als ideale spelverdeler
i

ANP

Ryan Gravenberch verkozen in elftal van 'wonderkinderen' als ideale spelverdeler

Pim Huberts • 13:11, 13-04-2022 / Laatste Update: 00:24, 12-12-2023

In 2018 werd Ryan Gravenberch de jongste Ajax-speler in de Eredivisie op 16-jarige leeftijd, 4 jaar later is de boomlange middenvelder een vaste kracht in Ajax 1. Dankzij de solide prestaties bij de Amsterdamse voetbalclub, is Gravenberch opgenomen in een elftal van wonderkinderen.

De Engelse BBC zette 11 namen op een rijtje: de grootste talenten van dit moment, waaronder dus Gravenberch. Gravenberch speelde op 19-jarige leeftijd al meer dan 90 keer voor Ajax en 10 interlands voor het Nederlands elftal.

Waarom behoort Gravenberch tot de grootste 11 talenten?

De BBC liet De Telegraaf-journalist Marcel van der Kraan aan het woord om deze vraag te beantwoorden. "Zijn lengte en atletische lichaam zijn misschien wel dé redenen dat Ajax hem er zo vroeg uit pikte en naar de jeugdopleiding bracht. Ze konden hem makkelijk 3 of 4 jaar boven zijn leeftijd plaatsen. Pas toen kwamen ze erachter dat hij pas 12 jaar was. Ze dachten toen al dat hij een wereldvoetballer zou worden."

De nieuwe Frank Rijkaard?

Gravenberch wordt veel vergeleken met de grote namen van het Surinaams-Nederlandse voetbal. Van der Kraan zegt dat veel mensen hem de nieuwe Frank Rijkaard noemen. "Maar die verwachting is gigantisch, misschien wel te groot voor hem. Niemand kan de nieuwe Frank Rijkaard worden."

Wie zijn de andere talenten?

De 10-voudig Nederlands international staat in een elftal met onder andere Josko Gvardiol van Leipzig (20 jaar), Gavi van FC Barcelona (17 jaar) en Kamaldeen Sulemana spelend bij Stade Rennais (20 jaar). Gravenberch neemt de positie van spelverdeler op zich.