Santiago Giménez schrijft met hattrick tegen Ajax in Amsterdam geschiedenis

Bart van der Wijst • 18:04, 27-09-2023 / Laatste Update: 20:15, 11-12-2023

De editie Ajax - Feyenoord van het seizoen 2023/24 werd er in meerdere opzichten eentje voor de geschiedenisboeken. Nog nooit won Feyenoord met zo'n grote cijfers (4-0) in de Eredivisie van de Amsterdammers. Daarnaast scoorde Santiago Giménez een hattrick, iets wat alleen Riny van Woerden (1960) lukte tot nog toe.

De hattrick van Giménez viel in 2 delen. Zondag scoorde hij er al 2 toen de wedstrijd bij 3-0 gestaakt werd. Woensdag, bij het restant, maakte hij zijn hattrick compleet. Dus mocht de wedstrijdbal voor het eerst in zijn tijd bij Feyenoord mee naar huis.

Van Woerden

Van Woerden maakte 3 goals in De Meer in Amsterdam tijdens een wedstrijd in de play-offs. Feyenoord won destijds met 6-1. Die wedstrijd was er eentje zonder enig belang. 2 dagen voor die play-offs besloot de UEFA dat landskampioen Ajax Europa in mocht. Eigenlijk was het idee van de Eredivisie om Ajax, Feyenoord en PSV te laten vechten om dat ticket.

'Arne is geweldig'

Giménez was niet op de hoogte van het feitje dat hij de 1e Feyenoorder was die een hattrick maakte in de Johan Cruijff Arena. "Ik wist dat niet. Ik bewaar alle glorie voor God, want dat is waarom ik hier ben. Daarom heb ik de hattrick gemaakt."

Ook loofde hij zijn trainer Arne Slot. "Arne is geweldig. Hij weet wat er gaat gebeuren in de wedstrijd. We geloven heel erg in hem. Al het werk dat we doen, doen we met een doel om het te vertalen in de wedstrijd", aldus de Mexicaan bij ESPN.

Guidetti

Voor Giménez maakte John Guidetti als laatste Feyenoorder een hattrick tegen Ajax. Dat was in 2012 in Rotterdam.