Scenario's voor tegenstander Oranje: elk land kan nog naar de 8e finales in Groep B
i

Getty Images

Scenario's voor tegenstander Oranje: elk land kan nog naar de 8e finales in Groep B

Eimert Pruis • 17:36, 29-11-2022 / Laatste Update: 00:44, 12-12-2023

Het Nederlands elftal speelt als het groepswinnaar wordt tegen de nummer 2 van Groep B. Wie dat wordt is dinsdagavond rond 22.00 uur bekend. We zetten de scenario's van Groep B voor je op een rijtje.

Het moet wel heel gek lopen als Oranje niet winnaar wordt van Groep A, maar mocht het Nederlands elftal 2e worden dan speelt het tegen de winnaar van Groep B in de 8e finales. Mocht er een soort van wereldwonder gebeuren en Nederland plaatst zich niet voor de 8e finales dan kan je dit artikel in de prullenbak gooien.

Laatste wedstrijden Groep B

20.00 uur: Iran - VS

20.00 uur: Wales - Engeland

Stand Groep B

1. Engeland 2-4 (6-2)

2. Iran 2-3 (4-6)

3. VS 2-2 (1-1)

4. Wales 2-1 (1-3)

Engeland wint

We pakken de wedstrijd van koploper Engeland erbij tegen Wales. Als Engeland wint is Engeland groepswinnaar en Wales de nummer 4. Dan speelt Oranje dus tegen Iran of de VS. Alleen als de VS van Iran wint speelt Nederland tegen de VS. In andere gevallen (bij Engelse overwinning) speelt Oranje tegen Iran.

Engeland speelt gelijk

Als Engeland gelijk speelt dan is Wales uitgeschakeld en wordt Engeland 1e of 2e. Alleen als Iran dan wint kan Engeland 2e worden. Of de VS moet met 5 doelpunten verschil winnen. Anders is het weer zo dat Iran of VS uitmaken wie 2e wordt. Dan geldt het scenario van hierboven weer.

Engeland verliest

Als Engeland verliest dan nog kan Engeland in veel gevallen groepswinnaar worden. Wales moet namelijk een flink doelsaldo ten opzichte van Engeland goedmaken. Dan is Wales dus 2e, alleen bij een gelijkspel van Iran tegen VS blijft Wales dan ook 2e en speelt het waarschijnlijk tegen Oranje. Wint Iran of de VS dan wordt die groepswinnaar en speelt Oranje tegen Engeland.