'Scheidsrechters snappen niets van aanstelling Joey Kooij bij AZ - Volendam'
i

Pro Shots

'Scheidsrechters snappen niets van aanstelling Joey Kooij bij AZ - Volendam'

Jeroen Rooseboom • 21:13, 28-10-2022 / Laatste Update: 13:43, 08-01-2024

De scheidsrechters in Nederland hebben verbaasd gereageerd op het nieuws dat Joey Kooij is aangesteld voor de wedstrijd AZ - FC Volendam van komende zondag. Dat schrijft De Telegraaf.

En dat is niet omdat ze hun collega geen goede scheidsrechter vinden. Die verbazing komt voort uit het feit dat Kooij property development manager is bij Elfi, 1 van de shirtsponsors van de Alkmaarders. De krant schrijft dat meerdere bronnen zeggen dat ze de keuze van scheidsrechterbaas Dick van Egmond om die reden dubieus vinden.

Belangenverstrengeling of compensatiegedrag

In de ogen van de andere arbiters kan Kooij het bij een moeilijke situatie in het laatste deel van de wedstrijd nooit goed doen. Als hij in het voordeel van AZ fluit, is dat belangenverstrengeling en als hij in het voordeel van Volendam fluit kan dat gezien worden als compensatiegedrag, zeggen zij.

Maar Van Egmond zegt dat hij de integriteit van zijn arbiters niet in twijfel trekt. "De KNVB is bekend met de werkgevers van scheidsrechters. De 1 werkt bij de overheid, de ander heeft een dienstbetrekking in het bedrijfsleven, weer een ander is zelfstandig".

Eerder mocht Kooij geen wedstrijden van AZ fluiten omdat hij de zwager is van Calvin Stengs.