Schotse media geven Gözübüyük schuld van nederlaag tegen Spanje

Joris Kaper • 10:47, 13-10-2023 / Laatste Update: 18:55, 04-01-2024

Schotland wilde zich donderdag als 1e land plaatsen voor het EK 2024, maar na een 2-0-nederlaag tegen Spanje moet het land nog even wachten. De Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük keurde voorafgaand aan de Spaanse goals een doelpunt van Schotland af en de media in het land is daarom woest.

Scott McTominay scoorde namens Schotland na een uur spelen, maar de Nederlandse VAR Pol van Boekel riep na de goal scheidsrechter Gözübüyük naar het scherm, omdat hij vond dat doelman Unai Simón door Jack Hendry werd gehinderd, die buitenspel stond.

Controversiële beslissing

De Daily Mail noemt het een "een controversiële beslissing. "Een VAR-beoordeling leidde ertoe dat het doelpunt werd afgekeurd, waarbij aanvankelijk werd gedacht aan een overtreding van Jack Hendry op Simon. De UEFA bevestigde later dat de goal was afgekeurd omdat Hendry buitenspel stond en het spel verstoorde."

Absolute schande

De Scottish Sun neemt geen genoegen met die beslissing. Die krant vindt dat Gözübüyük Schotland zwaar benadeelde. "Zijn beslissing om een ​​wondergoal van Scott McTominay bij 0-0 af te keuren was een absolute schande." De krant ziet er zelfs een heus complot in: "De minachting die Gözübüyük toonde voor ons team deed je geloven dat de UEFA er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat de grote landen volgend jaar Duitsland bereiken."

Schotland staat nog wel bovenaan in poule A met 15 uit 6, maar Spanje volgt met 12 uit 5. De Schotten maakten pas 3 keer hun opwachting op een EK: In 1992, 1996 en 2021.