Senegal wint op Egyptische wijze de Afrika Cup

AFP

Bart van der Wijst • 23:46, 06-02-2022 / Laatste Update: 17:55, 07-01-2024

Senegal is de koning van Afrika. Groots was het allemaal niet - hoe kan het ook anders met Egypte als deelnemer - maar spannend wel. Uiteindelijk werd de finale van de Afrika Cup pas na penalty's beslist. Daarin was Senegal de beste: 4-2.

De wedstrijd had een stuk leuker kunnen zijn als Sadio Mané na 7 minuten 'gewoon' zijn penalty had benut. De sterspeler van Liverpool schoot wel hard, maar niet zuiver en dus was de Egyptische doelman Gabaski de held. Gabaski kreeg net voor de strafschop tips van Manés teamgenoot in Engeland Mo Salah.

Zzzz...

Senegal bleef daarna de betere partij, grote kansen kreeg het land niet echt. En als er al wat gebeurde dan lag Gabaski weer in de weg. Salah kwam nauwelijks in het spel voor, één keer loste hij een schotje af op het doel van Edouard Mendy.

Wonderwater (of -thee) werd er niet gedronken in de rust door beide landen, ook na de break was het vooral spannend en niet spectaculair. Egypte kwam daarentegen wel wat vaker voor de neus van Mendy. Kansrijke kopballetjes gingen echter over en naast. Dus zat er uiteraard maar één ding op: verlengen! Iets wat Egypte inmiddels wel gewend is, hoe kan het ook anders als je pas 4 keer hebt gescoord.

Mané de held

Met alweer de 4e verlenging in de benen begon Egypte moeizaam aan de extra tijd. De Senegalese invaller Bamba Dieng kreeg een kans, maar vond uiteraard Gabaski op zijn weg. De Egyptische panter ranselde er vervolgens nog wat ballen uit. Met een goed gevoel ging de Egyptische doelman naar de penaltyserie.

Gabaski moest aan de bak nadat Mohamed Abdelmonem op de paal schoot. Gabaski stopte de penalty van Bouna Sarr, Marwan Hamdi maakte vervolgens gelijk: 2-2. Nadat Dieng scoorde en Mohanad Lasheen miste kwam Senegal op matchpoint. Mané ging achter de bal staan om zich te revancheren voor zijn eerdere misser. Raak! Daardoor won Senegal op Egyptische wijze voor de allereerste keer de Afrika Cup.

Mané keert met een titel op zak terug naar Liverpool, waar hij de zege bij Salah er nog wel even in zal wrijven.