Shakhtar Donetsk tovert stadion om tot opvangcentrum, Benfica stuurt vrachtwagens vol met goederen
i

Getty Images

Shakhtar Donetsk tovert stadion om tot opvangcentrum, Benfica stuurt vrachtwagens vol met goederen

Bart van der Wijst • 14:14, 11-03-2022 / Laatste Update: 13:14, 07-01-2024

Shakhtar Donetsk doet er alles aan om gevluchte landgenoten te helpen. De voetbalclub die zelf de eigen regio al moest verlaten in 2014 heeft het huidige stadion in Lviv omgetoverd tot een opvangcentrum voor vluchtelingen. De club roept andere Europese teams massaal op om goederen te sturen.

"We proberen te helpen", zegt Shakhtar-woordvoerder Yuri Sviridiov. De club kan zo'n 2000 tot 3000 vluchtelingen opvangen in Lviv. "Onze medewerkers werken als vrijwilligers in het stadion."

Alles is welkom

Shakhtar riep andere Europese clubs op om massaal goederen te sturen naar het stadion. "Het sturen van lakens, matrassen, bedden en kussens zou zeer bruikbaar zijn", aldus de club. "Benfica stuurt 5 vrachtwagens met eten, medicijnen en kleding. Legia Warschau heeft daarnaast aangegeven z'n stadion aan te bieden als tussenstation voor de spullen van andere clubs, voor die naar ons worden gestuurd."

Shakhtar moest in 2014 de regio Donetsk verlaten nadat de boel daar escaleerde door pro-Russische separatisten. De club verhuisde daarna naar Lviv, waar het ter vergelijking met andere Oekraïense steden rustig is tijdens de oorlog met Rusland.