Sierhuis geeft inside-info over Jong Frankrijk: 'Je moet echt op die jongens van Monaco letten'
i

Getty Images

Sierhuis geeft inside-info over Jong Frankrijk: 'Je moet echt op die jongens van Monaco letten'

Brian Vesseur • 17:52, 31-05-2021 / Laatste Update: 20:14, 13-12-2023

Jong Oranje wacht maandag een loodzware wedstrijd in de kwartfinale van het EK tegen Frankrijk. De selectie van de tegenstander is met spelers als Eduardo Camavinga en Houssem Aouar om van te watertanden. We spreken over de uitzonderlijke kwaliteit van het Franse team met Kaj Sierhuis.

Door Brian Vesseur

Sierhuis – die door afmeldingen tóch mee mag naar de knock-outfase van het EK – heeft met veel van die Franse jongens op het veld gestaan. De 23-jarige spits speelt namelijk in de Franse competitie bij Stade Reims. Dus, op welke namen moeten we letten? "Zo, dat zijn er een hoop, kan ik je vertellen. Als je alle individuen langsgaat denk ik dat je stuk voor stuk fantastische voetballers tegenkomt."

In een hotel in Zeist spreken we met Sierhuis op een persmoment van Jong Oranje. Alle spelers van het team zijn aanwezig en staan netjes de aanwezige journalisten te woord. Op nog geen 10 meter zitten de hotelgasten lekker te lunchen. Sierhuis heeft zelf ook een lekker bakkie koffie voor zich staan. "Altijd lekker."

En 'wij' dan?

Sierhuis noemt de voetballers van Frankrijk stuk voor stuk fantastisch, maar het interview met Sierhuis is in een ruimte waarin ook jongens als Calvin Stengs, Myron Boadu, Sven Botman, Justin Kluivert en Mitchel Bakker zitten. Jong Oranje heeft toch ook kwaliteit genoeg? "Ja, absoluut. Maar de individuele kwaliteit van hun staat buiten kijf. Uiteindelijk gaat het er wel om hoe je dat als team neerzet. Ik kan alle namen opnoemen en dan denk je bij elke speler ‘zo!’, maar uiteindelijk moet je het als team gaan doen."

Tegen welke spelers was Sierhuis dan onder de indruk in de Ligue 1? "Ik vind Monaco een heel goede ploeg hebben. Aurélien Tchouaméni en Youssouf Fofana zijn daar de controleurs en Benoît Badiashile en Axel Disasi staan daar centraal achterin. Met die jongens is Monaco een van de betere ploegen in de Ligue 1."

Het is fijn voor de lezer om een klein beetje te weten welke spelers kunnen gaan uitblinken tijdens de wedstrijd, maar aan de technische staf hoeft Sierhuis dat niet meer uit te leggen. "Als ze extra informatie willen, kunnen ze dat bij mij opvragen", zegt hij lachend.

Tóch opgeroepen

Dat Sierhuis maandag tegenover zijn competitiegenoten staat, was niet zo vanzelfsprekend. Eigenlijk zou hij niet bij de selectie zitten. En dat terwijl hij de hele kwalificatie wél mee heeft gedaan. Ook in de groepsfase had bondscoach Erwin van de Looi de spits niet nodig. Sierhuis legt uit dat ze daar contact over hebben gehad: "Als er 1 iemand afviel, dan zou ik er wel bij zitten."

En dat gebeurde dit keer. Liefst 3 jongens vielen af, later kwam daar Brian Brobbey ook nog bij. Een spits minder, dat is een voordeel voor Sierhuis. "In het voetbal is het de een z’n dood, de ander z’n brood", legt hij uit. Maar dat maakt de situatie niet minder sneu voor Brobbey: "Je gunt Brian het beste, hij is bezig met een enorme ontwikkeling."

Minuten maken

Het EK is een mooie plek om je kwaliteiten nog eens te laten zien. Voor Brobbey zal dat helaas niet mogelijk zijn, maar Sierhuis mag gaan dromen over minuten: "Het perspectief op speelminuten is nu misschien wel iets groter."