📰 | Spaanse kranten over nieuwe Clásico: 'Impotent Barça zonder tanden tegen dodelijk Real'
i

Eimert Pruis

📰 | Spaanse kranten over nieuwe Clásico: 'Impotent Barça zonder tanden tegen dodelijk Real'

Eimert Pruis • 11:38, 25-10-2021 / Laatste Update: 11:51, 15-01-2024

El día después. De dag na de nieuwe El Clásico, waarin FC Barcelona en Real Madrid aan elkaar gewaagd waren, maar de Koninklijke veel effectiever was (1-2). Een Clásico nuevo, zo noemen de Spaanse kranten de topper in LaLiga die voor het eerst sinds 17 jaar zonder Lionel Messi werd gespeeld en waarin echte nieuwe sterren ontbraken. Dat liet zich vooral bij Barcelona voelen: "IMPOTENT", kopt SPORT maandagochtend.

Door: Eimert Pruis

Want Barcelona had, ondanks de pessimistische voorspellingen, zeker kansen tegen Real Madrid. Vooral die kans van Sergiño Dest wordt overal breed uitgemeten. "Barcelona liet zien nog veel te leren hebben, vooral het afmaken van kansen en het schieten op doel. Barcelona leek gevaarlijker maar ze hadden geen hoektanden. Ze konden niet doorbijten", verklaart SPORT de nederlaag van de ploeg van trainer Ronald Koeman.

De Catalaanse sportkrant is dan ook opvallend mild. "Alles wat Koeman vooraf vroeg (tonen persoonlijkheid en met ziel en zaligheid voetballen) gebeurde. En de reactie van het publiek was nog het meest hoopvol voor Barça. Het applaus na een 1-2-nederlaag tegen Real symboliseert de huidige situatie van Barcelona.

Koeman eerste trainer sinds 1936 met 3 opeenvolgende Clásico-nederlagen

Ook el PeriĂłdico ziet dat Barcelona de kansen niet af konden maken en dat persoonlijke fouten de nederlaag inleidde. "2 fouten, 1 nederlaag", kopt de krant, die wijst op de misser van Dest en het balverlies van Memphis Depay voorafgaand aan de treffer van David Alaba.

"Het zijn de cruciale details die het verschil maken in zo'n wedstrijd." Het dagblad wijst ook naar Koeman, die de eerste coach is sinds 1936 die 3 opeenvolgende Clásico's verliest. "En hij kon met zijn tactische ingrepen ook deze keer geen invloed uitoefenen op de wedstrijd." Toch was het niet allemaal de schuld van Koeman, want de selectie mist gewoon kwaliteit en ervaring. "Ansu Fati is een groot talent, maar kan Barça nog niet dragen. Toch heeft de ploeg wel symptomen getoond van verbetering na het vertrek van Lionel Messi. Er zit toekomst in."

Dodelijk Real Madrid

Ook wijst el PeriĂłdico nog naar het incident na afloop van de wedstrijd waarbij Koeman terwijl hij wegreed belaagd werd door fans. Sommigen kwamen voor een selfie, anderen waren boos en verdrietig na de nederlaag. "Een trainer is verantwoordelijk, maar mag nooit zo aangepakt worden."

La Vanguardia heeft een 'dodelijke Real' gezien. "Barcelona had geen killerinstinct zoals Real Madrid dat wel had. Waar de ploeg van Koeman faalde, liet Real zien hoe het wel moet."

KOEIENLETTERS in Madrid

MARCA maakt ook met koeienletters duidelijk dat Real Madrid dodelijk was. "Twee formidabele counters besliste de Clásico", vindt de Madrileense krant. "Real Madrid zorgde dat Camp Nou in een depressie raakte. Carlo Ancelotti's mannen controleerden de wedstrijd. De verdediging hield de deuren gesloten en een geweldige David Alaba werd de held van Real."

Alaba zette Real op voorsprong met een raketschot. In de slotfase scoorde de witten nog via Lucas Vazquez, waarna Sergio Agüero de eindstand op het scorebord zette. MARCA heeft het over de eerste Clásico sinds bijna 2 decennia dat Real Madrid machtig was in Camp Nou. "Het stadion dat lange tijd een onneembare vesting was voor de Koninklijke is nu ook prooi geworden. Het heeft geen zin om te praten over wat we nu missen aan El Clásico", verwijst de krant nog even kort naar het ontbreken van Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en al die vroegere sterren van El Clásico.

"We moeten kijken naar wat er nu wel is. En dat is een goed Real Madrid, maar een Barcelona dat ver verwijderd is van klasse. Er breken slechte tijden aan voor de azulgrana", besluit MARCA.

'Het afdrukken ontbreekt nog'

Mundo Deportivo wil zo ver niet gaan. De Catalaanse sportkrant heeft het over een opstanding van Barça. "Ze staan op, maar kunnen geen voetafdruk achterlaten. Ze kunnen niet afdrukken", doelt het op de gemiste kansen. "Real Madrid toonde wel die effectiviteit en zakelijkheid."

"Dest schoot de bal in de wolken. Een onvergeeflijke misser." Want het was een nieuwe Clásico volgens de Spaanse kranten, maar wel eentje die Barcelona gewoon had kunnen winnen. Toch mist er nog iets. Het was ook een mindere Clásico dan andere jaren. Al zijn de Madrileense kranten daar niet mee eens. "Dat Barcelona wat minder is, betekent niet dat het minder bijzonder is wat Real liet zien in Camp Nou. Op dit moment zijn Ancelotti's spelers gewoon mijlen verder dan het team van Koeman."

Aan de andere kant is er de opluchting in de Catalaanse media. Zoals Mundo Deportivo het verwoord: "Real Madrid was niet superieur zoals iedereen verwachtte. Nee, Barça liet soms zelfs mooi voetbal zien. Het applaus na afloop was veelzeggend. Barcelona heeft zijn ware gezicht laten zien en gestreden met het hart. Alleen is dat op dit moment niet voldoende."