Spaanse kranten zien het heel duidelijk: 'Barcelona had Frenkie de Jong nodig, maar hij was er niet'
i

REUTERS

Spaanse kranten zien het heel duidelijk: 'Barcelona had Frenkie de Jong nodig, maar hij was er niet'

Eimert Pruis • 12:20, 19-04-2022 / Laatste Update: 06:36, 12-12-2023

Na de afgang van Barcelona op eigen veld tegen degradatiekandidaat Cádiz (0-1) krijgen de Nederlanders er flink van langs in de Spaanse kranten. "Frenkie de Jong liet opnieuw de meest trieste versie van zichzelf zien."

Na de dramatische uitschakeling in de Europa League tegen Eintracht Frankfurt had Barcelona-trainer Xavi zijn ploeg op 4 plaatsen gewijzigd. Maar de terugkeer van Frenkie de Jong, Sergiño Dest, Memphis Depay en Clément Lenglet in het elftal haalde weinig uit, zo stelt Mundo Deportivo. "Geen van hen droeg iets bijzonders bij tegen Cádiz."

Oppassen om niet CL-voetbal mis te lopen

Barcelona kan de landstitel definitief vergeten en moet zelfs nog oppassen dat het een ticket voor de Champions League misloopt, zo is de teneur in de Spaanse kranten, die snoeihard oordelen over Frenkie de Jong. "Frenkie speelde een onbeduidende rol op het middenveld. Eén van zijn slechtste optredens bij Barcelona", aldus Mundo Deportivo.

'We missen Pedri'

Ook in de andere kranten komt de Oranje-international er niet best af. "Vreselijk", noemt AS het optreden van Frenkie. "Eén van zijn slechtste wedstrijden als Blaugrana. Hij leverde veel makkelijke ballen in en vond weinig oplossingen. Het is duidelijk dat we Pedri met dit soort wedstrijden heel erg gaan missen."

Een ster voor de moeite

In MARCA krijgt Frenkie de Jong 1 ster, voor de moeite. El Desmarque is ook kritisch en geeft de onnauwkeurige middenvelder een 3 als rapportcijfer. Dezelfde zware onvoldoende krijgt hij in SPORT: "Een heel slecht wedstrijd van Frenkie. Hij droeg vanuit de 2e lijn niets bij en was onnauwkeurig. Zijn team had hem nodig, maar hij was er niet."

'Depay had geen afspeelmogelijkheden'

Memphis Depay, die zijn rentree in de basis maakte, kon volgens de Spaanse kranten het verschil ook niet maken. "Hij deed mee, maar speelde vooral met zijn rug naar het doel. Hij moest de bal vasthouden, maar had geen afspeelmogelijkheden", aldus Mundo Deportivo.

Toekomst bij Barça?

"Een slechte wedstrijd van de Nederlander, die elke dag laat zien dat zijn toekomst verder weg ligt van Barça", zo schrijft AS. "Het is waar dat hij nauwelijks ballen kreeg, maar het is ook niet zo dat hij er naar op zoek was. Hij ziet er erg verloren uit als het gaat om het verdelen van het spel en heeft veel problemen als het gaat om continuïteit."

'Onnauwkeurig en traag'

Depay krijgt in SPORT een 4. "De Nederlander had een duidelijk gebrek aan ritme en pakte zijn kans niet. Onnauwkeurig en traag."

Een 2 voor Depay

In El Desmarque komt Memphis zelfs niet verder dan een 2: "Verschrikkelijk. De aankoop van Ronald Koeman was niet aanwezig. Niet in de spits, zoals in de 1e helft, en niet op vleugel tot zijn wissel in de 61ste minuut."

Luuk deze keer niet de held

Over Luuk de Jong, een kwartier voor tijd als invaller in het veld kwam, oordelen de Spaanse kranten milder. De supersub van Barcelona was al snel gevaarlijk met een kopbal maar kon zijn ploeg dit keer niet redden. "Hij kent zijn beperkingen en er kan weinig meer van hem worden gevraagd", aldus SPORT. "Deze keer heeft hij zich niet als held vermomd."

'Luuk kwam tenminste opdagen'

Net als in SPORT krijgt Luuk de Jong in El Desmarque een 5 voor de moeite: "Hij had amper een minuut nodig om Barça’s gevaarlijkste kans te creëren. Hij kwam tenminste opdagen."

Samenvatting