⚔️🥘 | MAMMA MIA! Spanje maakt paella van Italië en staat in finale Nations League
i

Getty Images

⚔️🥘 | MAMMA MIA! Spanje maakt paella van Italië en staat in finale Nations League

Eimert Pruis • 00:45, 07-10-2021 / Laatste Update: 19:36, 13-12-2023

Halleluja wat gebeurde daar in Milaan allemaal!? Italië is zijn streak van ongeslagen wedstrijden kwijt (stond op 37) en op een wel heel pijnlijke manier. Spanje maakte paella van de verbaasde Italianen (1-2) en bereikte zo de finale van de Nations League. Het lag aan gekluts van Spanje dat het nog een spannende slotfase werd.

Europees kampioen Italië was de laatste jaren nog nooit zo kansloos in eigen huis. Sterker nog, de laatste nederlaag in eigen land dateerde uit 1999 en de laatste keer dat de Italianen verloren in San Siro was in 1925.

De halve finale van de Nations League was een kopie van het affiche van de halve finale op het EK van deze zomer. Toen was het 1-1 na verlenging en via penalty's won Italië. Deze versie was echter stiekem veel beter. Een heerlijke voetbalavond vol smakelijke ingrediënten.

Bij Spanje dacht bondscoach Luis Enrique dat de tijd rijp was om een record te verbreken. Het toptalent van FC Barcelona Gavi mocht debuteren en begon in de basis. Met zijn 17 jaar en 62 dagen een absoluut record.

Nieuwelingen Gavi en Bastoni blinken uit

Diezelfde Gavi speelde een uitstekende wedstrijd, maar leidde in het begin wel een keer stom balverlies. Federico Chiesa kon daardoor uithalen en dwong Unai Simon tot redden. Italië bleef kansjes krijgen in het begin, maar aan de andere kant trad ook Alessandro Bastoni goed op toen Mikel Oyarzabal probeerde te scoren. Bastoni kreeg van bondscoach Roberto Mancini de voorkeur boven ervaren rot Giorgio Chiellini.

Spanje kwam uit het niets opzetten als een werveldwind. Een scherper dan scherpe voorzet van Mikel Oyarzabal werd netjes binnengetikt door Torres. Een minuut later had het ook al 0-2 kunnen zijn. Donnarrumma, die in San Siro werd uitgefloten door het thuispubliek dat zijn gratis vertrek naar PSG niet heeft vergeven, was van slag en redde stuntelig maar zonder gevolgen dankzij de paal.

Simon is een kat, maar Insigne moet scoren

Bij het Spaanse doel was Federico Bernardeschi dicht bij de gelijkmaker. Een heupschot belandde in de korte hoek. Simon redde als een kat zo snel. Een minuut later had Lorenzo Insigne moeten scoren. Alleen voor de keeper schoot hij de bal een meter naast.

Italië leek op weg naar de gelijkmaker toen verdediger Leonardo Bonucci, niet de slimste van het veld, weer eens niet nadacht. Hij had al geel wegens praten en dacht dat een elleboogje uitdelen ook nog wel kon. Oké, Sergio Busquets ging met theater naar de grond, maar het bleef een elleboog. En dus kon scheidsrechter Sergei Karasev niets anders doen dan rood geven.

Torres straft foutje Mancini af

Om het feest compleet te maken scoorde Torres vlak voor rust ook nog voor de 2e keer. Het maakte de Italiaanse rode kaart nog pijnlijker. Mancini wilde eigenlijk wisselen, maar wachtte daarmee tot de rust. Een foutje, die werd afgestraft door de aanvaller van Manchester City. Het betekende ook nog eens dat in zijn 37e interland Donnarruma voor de 1e keer 2 tegentreffers moest incasseren.

Slechts 1 helft had Italië dus om een 2-0-achterstand goed te maken en dat met een man minder. Maar het moest wel want anders zou de streak van 37 ongeslagen wedstrijden worden gebroken. Italië wilde graag nog even het wereldrecord aanscherpen.

Chiesa is het gevaar en Chiellini heeft handen vol aan Gavi

Toch was het, niet heel onverwachts, Spanje dat in het begin dicht bij het volgende doelpunt was. De Spanjaarden haalden de trekker echter niet over en hielden Italië enigszins in leven. Chiesa hield hoop en bleef naar voren sprinten achter die bal aan. Het leverde nog bijna de aansluitingstreffer op.

De in de rust alsnog ingevallen Chiellini liet vervolgens zien dat hij nog steeds 1 van de beste verdedigers ter wereld is. Hij beet zich vast in zijn tegenstander, niet letterlijk deze keer, en kon het alles ook prima af zonder zijn maatje Bonucci. Toch had Chiellini ook alle moeite met dat toptalent Gavi. De verdediger van Juventus mocht blij zijn dat hij geen pingel tegenkreeg toen hij weer eens zijn arm gebruikte om Gavi van scoren af te houden.

Spanje verzuimt uit te lopen naar een grote score

Spanje controleerde vervolgens de wedstrijd en leek nog even aan het percentage balbezit te willen werken. Lustig tikten ze het balletje rond. Gigantische kansen op 3-0 en 4-0 waren niet aan de Spanjaarden besteed.

En dan gebeurt, waar iedereen op zit te wachten: Italië scoort. Plots is Chiesa ervandoor en naast hem loopt de ingevallen Lorenzo Pellegrini. Op de een of andere manier was er geen Spanjaard in de buurt. En dus was het 1-2-doelpunt en 1-2 in de stand.

Italiaanse hoop en Spaanse aanvalsdrang

De tienduizenden Italianen in San Siro hadden weer hoop en dat was mooi voor de wedstrijd. Het maakte de clash nog vetter, ook al bleef het slechts de Nations League. Maar Spanje heeft zijn zinnen gezet op die trofee en ging verder met het rondtikken en aanvallen. Naïef of niet, Spanje bleef vooruit voetballen en dus bleef die Italiaanse counter op de loer liggen. De laatste Italiaanse stuiptrekking bleef echter uit.

En dan wacht zondag. Want het kan dan allemaal nog lekkerder worden voor de Spanjaarden als om 20.45 uur de finale van de Nations League op het programma staat. Wie volgt Portugal op? Spanje treft in de eindstrijd de winnaar van België-Frankrijk. Die wedstrijd staat donderdagavond op de agenda, morgen weer smullen dus.