Spanje kent een enorm verrassende koploper! Check hier 5 bijzondere feitjes over Girona FC

Spanje kent een enorm verrassende koploper! Check hier 5 bijzondere feitjes over Girona FC

19:08, 28-09-2023 / Laatste Update: 07:01, 26-10-2023

Niet Barcelona, niet Real Madrid en ook niet Atlético gaat na 7 wedstrijden aan kop van de Spaanse competitie. De nummer 1 van LaLiga is op dit moment de kleine club Girona FC met een totaal van 19 punten. De Catalaanse formatie is op dit moment onverslaanbaar, maar nog niet echt bekend bij het grote publiek. Daarom hebben we 5 bijzondere feitjes op een rij gezet over Girona FC.

1. Girona is pas net terug op het hoogste niveau.

Girona FC speelde 2 seizoenen geleden namelijk nog op het 2e niveau in Spanje. Aan het eind van seizoen 2021-2022 werd de Spaanse club 6e in de Segunda Division. Een plek die geen recht geeft op promotie, maar wel op de play-offs voor LaLiga. In die wedstrijden steeg Girona boven zichzelf uit en wonnen ze van Tenerife, waardoor de promotie binnen was. Het seizoen daarop werd de club knap 10e op het hoogste niveau.

2. Weinig seizoenen op het hoogste niveau

Voor Girona is het al best een uitzondering dat de ploeg 2 jaar achter elkaar op het hoogste niveau speelt. Tot nu toe kwam de ploeg slechts 4 seizoenen uit in LaLiga. Het overgrote deel speelde Girona op het 2e en 3e niveau. Ook was de club nog nooit in de geschiedenis koploper van de hoogste Spaanse competitie.

3. Bijzondere lage transferwaarde.

Op dit moment vormt Girona de top 3 van LaLiga samen met FC Barcelona en Real Madrid. Als je het kleine Girona naast deze 2 grootmachten afzet, kijkend naar de gemiddelde waarde van de selectie, dan valt een schrikbarend verschil op. Volgens transfermarkt.nl heeft Real een selectie van 991 miljoen euro bij elkaar en Barcelona van 814. De selectie van Girona is slechts 125 miljoen euro waard, een verschil van meer dan 850 miljoen euro met Real Madrid.

4. Onderdeel van City Group

Girona heeft de laatste jaren wel beschikking gekregen over steeds betere spelers op huurbasis, aangezien de club onderdeel is van de City Group. Dat is een investeringsgroep uit het Midden-Oosten waar ook Manchester City en New York City FC onder vallen. Daarom had Girona ook de mogelijkheid om Sávio te huren van Troyes, een Franse club die ook onderdeel is van die organisatie. De Braziliaanse Sávio werd vorig seizoen verhuurd aan PSV, maar speelde daar nauwelijks.

5. Daley Blind als routinier

Wie ook voor Girona speelt is de 33-jarige Daley Blind. De verdediger mag een echte routinier genoemd worden in de selectie van de Spaanse club, helemaal als je kijkt naar prijzen. Blind eindigde veruit het vaakst op nummer 1 met zijn team aan het eind van een competitie. De Nederlander werd 8 keer kampioen in zijn loopbaan. Daarachter komen Victor Tsygankov en Eric Garcia, die allebei 1 keer kampioenschap vierden.