Spanje staat in finale Nations League dankzij oude held Joselu, Italië treft Oranje om brons
i

ANP

Spanje staat in finale Nations League dankzij oude held Joselu, Italië treft Oranje om brons

Eimert Pruis • 00:38, 16-06-2023 / Laatste Update: 06:48, 12-12-2023

Spanje heeft de finale van de Nations League Finals bereikt. 'La Roja' heerste op het veld tegen Italië. De winnende goal beleef lang uit, maar vlak voor tijd scoorde invaller Joselu: 2-1.

De oude held (33) degradeerde dit seizoen met Espanyol maar schoot wel de ene na de andere bal binnen. Hij mocht daarom debuteren onder de nieuwe bondscoach Luis de La Fuente. In 3 wedstrijden maakte hij er 3. Italië likt de wonden en mag zondagmiddag strijden om brons tegen het Nederlands elftal.

Furieuze start Spanje

Spanje kwam keurig uit de startblokken in De Grolsch Veste. Yeremi Pino scoorde al in de 3e minuut. Leonardo Bonucci ging gruwelijk de fout in en de rappe aanvaller van Villarreal profiteerde.

Snelle gelijkmaker

Even later was het alweer gelijk. Nicolò Zaniolo schoot de bal tegen de arm van de Spaanse verdediger Robin Le Normand. De man met de Franse achternaam had zijn arm in een niet heel natuurlijke houding en dus wees de scheidsrechter naar de stip. Ciro Immobile kan je zo'n buitenkansje wel geven: 1-1.

Spanje tikte Italië soms helemaal weg

VAR redt Spanje

Spanje had het overwicht in de 1e helft, maar Italië leek op voorsprong te komen. Davide Frattesi schoot de bal tegen de netten, maar de VAR greep snel in wegens buitenspel.

Merino en Morata missen

'La Roja' kwam goed uit de kleedkamer, want gelijk na rust stond het bijna 2-1. Mikel Merino was heel dichtbij, maar Gianluigi Donnarumma redde uitstekend. In 2e instantie slaagde Álvaro Morata er ook niet in om de bal in het doel te krijgen.

Frattesi blinkt uit

Spanje ging door en Italië leek het even helemaal kwijt. De Spanjaarden konden alleen niet profiteren en kregen bijna de deksel op de neus via de dreigende Frattesi. De Sassuolo-uitblinker zag Unai Simon een geweldige redding maken.

Joselu besluit geweldige aanval

Daar bleef het bij van Italiaanse kant. Spanje was veel beter en de combinaties werden steeds vloeiender. Uiteindelijk kwam de bal na een mooie aanval bij Rodri. Die haalde uit en de net niet buitenspel staande Joselu tikte binnen. Spanje gaat het zondagavond met Kroatië uitmaken wie zich Nations League-winnaar 2023 mag noemen.

De wissel die het verschil maakte: Joselu voor Morata