Speelt Oranje tegen Ecuador op WK of niet? CAS behandelt speciale zaak 2 weken voor start WK
i

Getty Images

Speelt Oranje tegen Ecuador op WK of niet? CAS behandelt speciale zaak 2 weken voor start WK

Eimert Pruis • 18:03, 01-11-2022 / Laatste Update: 06:35, 12-12-2023

Iets meer dan 2 weken voor de start van het WK voetbal behandelt het internationaal sporttribunaal CAS een zaak die de voetbalbonden van Chili en Peru hebben aangespannen tegen Ecuador. Chili en Peru vechten bij het CAS de WK-deelname aan van Ecuador, dat in groep A een van de tegenstanders van het Nederlands elftal is. De zaak wordt eind deze week behandeld; het sporttribunaal heeft daar 2 dagen voor uitgetrokken.

De voetbalbonden van Chili en Peru stapten eind september naar het CAS omdat ze het niet eens zijn met het besluit van de mondiale voetbalbond FIFA in de zaak rond Byron Castillo. Deze verdediger deed in de WK-kwalificatie mee bij Ecuador, maar volgens de Chileense bond was dat illegaal. Chili beweert dat uit documenten zou blijken dat Castillo in 1995 in Colombia is geboren en niet, zoals vermeld op zijn officiële documenten, in 1998 in een stad in Ecuador. De FIFA wees de protesten van Chili en ook die van Peru echter af.

Nummer 4 van Zuid-Amerika

Ecuador eindigde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks als 4e en kwalificeerde zich zo rechtstreeks voor de mondiale eindronde in Qatar. Peru werd 5e en legde het vervolgens in een intercontinentale play-off om een WK-ticket af tegen Australië. Chili werd 7e.

Openingswedstrijd tegen Qatar

Ecuador speelt op 20 november de openingswedstrijd van het WK tegen Qatar, tenzij het CAS kort voor de start van het toernooi voor een opzienbarende wending in de zaak zorgt.