Spektakelstuk Heerenveen - AZ eindigt in gelijkspel: wedstrijd gestaakt, rode kaart en curieuze gelijkmaker
Andries Noppert baalt na de 2-2 bij Heerenveen - AZ © ANP

14:34, 28-01-2024 / Laatste Update: 14:51, 28-01-2024

De wedstrijd tussen Heerenveen en AZ was een spektakelstuk. Al na vijf minuten werd er door vuurwerk gestaakt en daarna ging het duel alle kanten op. AZ kwam voor, kreeg rood en zag Heerenveen weer op voorsprong komen. Door een knullig misverstand tussen Heerenveen-keeper Andries Noppert en verdediger Pawel Bochniewicz eindigde de wedstrijd toch nog in 2-2.

Na het staken van de wedstrijd, dat bijna een half uur duurde, scoorde AZ al snel de 0-1. Wie anders dan Vangelis Pavlidis opende de score in Heerenveen met zijn twintigste goal van het seizoen. Heerenveen scoorde via een inzet van Patrik Walemark, die door Jordy Clasie in eigen goal werd gewerkt: 1-1.

Rode kaart Kasius en knullige actie Noppert

Maar dat was nog niet alles in de eerste helft. Denso Kasius ging op de zijlijn onnodig op zijn tegenstander staan. Waar scheidsrechter Sander van der Eijk eerst nog zei dat Kasius het per ongeluk deed, werd hij door de VAR naar het scherm geroepen. Na het bestuderen van de beelden kon hij niet anders dan de rechtsback van AZ alsnog rood geven. De Alkmaarders moesten dus de de hele tweede helft met tien man verder.

Heerenveen kwam tegen het tiental na rust op voorsprong door een goal van Luuk Brouwers en leek er met de drie punten vandoor te gaan. Twee minuten voor tijd ging het toch nog fout. Noppert kon de bal in zijn strafschopgebied oppakken, maar besloot de bal weg te schieten. Hij schoot tegen zijn ploeggenoot Bochniewicz aan en de bal vloog in eigen doel: 2-2.

Vuurwerk op het veld

Bij de opkomst van de spelers was er al vuurwerk te zien op het vak van de harde kern van Heerenveen, maar dat mocht van de wedstrijdorganisatie wel gewoon. Dat was dan meer voor de sfeer. Tijdens de wedstrijd werd het vuurwerk vanuit het uitvak echt op het veld gegooid, waardoor er geen andere beslissing mogelijk was dan staken.

Hervatting na bijna half uur

Na een onderbreking van bijna een half uur kwamen de spelers van beide ploegen weer naar buiten. De wedstrijd werd in de zesde minuut hervat, nadat de spelers eerst weer een korte warming-up mochten doen.

Vorig seizoen ging het ook al mis tijdens Heerenveen - AZ. De harde kern van de Alkmaarders heeft goede banden met Cambuur Leeuwarden, de aartsvijand van Heerenveen. Dat levert al een paar onderlinge wedstrijden gedoe op.