Spelersvakbond boos na aankondiging plannen van FIFA voor nieuw club- en landentoernooi
i

Getty Images

Spelersvakbond boos na aankondiging plannen van FIFA voor nieuw club- en landentoernooi

Jeroen Rooseboom • 23:06, 17-12-2022 / Laatste Update: 21:14, 11-12-2023

De internationale spelersvakbond FIFpro heeft boos gereageerd op de aankondiging van de FIFA dat er een nieuwe landencompetitie wordt opgezet en dat het WK voor club- en landenteams zal worden uitgebreid. Ze vinden het onacceptabel dat er straks nog meer van de voetballers wordt gevraagd.

Vanaf 2025 zullen er 32 landen meedoen aan het WK voor clubteams, werd vrijdag bekend. Ook komt er een nieuw landentoernooi: de FIFA World Series. Dit tot afgrijzen van de FIFpro, die zegt dat spelers nu al overbelast raken door het bomvolle programma. "Wederom zijn er beslissingen genomen om competities op te schalen zonder de juiste veiligheidsmaatregelen toe te passen. De plannen zijn kortzichtig en besteden geen aandacht aan de gezondheid en prestaties van spelers."

'FIFA moet afspraken nakomen'

"Dit besluit toont eens te meer aan dat de belangrijkste belanghebbenden van het spel niet op de juiste manier worden betrokken bij de besluitvorming over voetbal, zelfs als het gaat om de kern van hun rechten", schreef de vakbond. "We verwachten dat de FIFA de onlangs overeengekomen afspraken nakomt en dat respecteert ondanks de aankondigingen van vrijdag en dat de bescherming van spelers en werkzekerheid wordt versterkt en niet verzwakt in de nog overeen te komen wedstrijdkalenders."