Sportarts reageert op afgeplakte monden op trainingskamp Feyenoord: 'Dit is een broodje aap'
i

Pro Shots

Sportarts reageert op afgeplakte monden op trainingskamp Feyenoord: 'Dit is een broodje aap'

Yvo van Dorst • 11:33, 08-01-2024 / Laatste Update: 06:58, 15-01-2024

Het Algemeen Dagblad kwam onlangs met een wel heel apart verhaal over het trainingskamp van Feyenoord. De Rotterdammers werkten een training af met afgeplakte monden, omdat dit beter zou zijn voor de ademhaling. Sportarts Guido Vroemen gaat hier vol tegen in. Volgens hem is er niets van waar dat het afplakken van de mond je beter laat ademhalen.

Tegenover het AD zegt Vroemen niets te snappen van het experiment bij Feyenoord. "Ik heb nog nooit iemand op pad gestuurd en gezegd: plak je mond maar af. Dat is, als je de prestatie wil bevorderen, een broodje aap." Bij de Rotterdammers zou onder andere David Hancko de training vol hebben gehouden, maar Leo Sauer was er al snel weer klaar mee.

Overdreven

Vroemen denkt dat het effect bij het afplakken van de mond wel erg overdreven wordt. "Dat verhaal spreekt natuurlijk aan: dat je meer zuurstof in de spiercel zou opnemen en daarmee harder zou lopen. Maar dan heb je een toverstokje, dat werkt namelijk zo niet. Als jij een kilometer zo hard als je kunt wil lopen, gaat dat toch echt het beste als je door je neus én mond kunt ademhalen."

Feyenoord

Met of zonder afgeplakte mond gaat Feyenoord komend weekend de Eredivisie weer hervatten. Aanstaande zondag spelen de Rotterdammers hun eerste wedstrijd weer tegen NEC in eigen huis. De ploeg van trainer Arne Slot staat 10 punten achter op PSV en het lijkt dan ook schier onmogelijk om de titel net als vorig jaar te pakken.