Stadionverbod dreigt voor Ajax-fans die gezichtsbedekking dragen tegen Union
i

ANP

Stadionverbod dreigt voor Ajax-fans die gezichtsbedekking dragen tegen Union

Bart van der Wijst • 11:13, 16-02-2023 / Laatste Update: 04:01, 12-12-2023

Ajax-fans die donderdag gezichtsbedekkende kleding dragen tegen Union Berlin krijgen misschien een stadionverbod van 6 maanden. Dat schrijft de Telegraaf. Burgemeester Halsema heeft voor het Europa League-duel grote delen van Amsterdam aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Om de Dam, het Wallengebied, het Centraal Station en het gebied rond de Johan Cruijff ArenA plus de tussenliggende metrolijn wordt streng gecontroleerd. Halsema besloot dat na gesprekken met het OM en de politie.

Fouilleren

Op die plekken mag de politie tussen 12.00 uur en 24.00 uur iedereen preventief fouilleren. Ook mogen zij checken of iemand vuurwerk bij zich heeft.

Gezichtsbedekking

Fans die rellen willen schoppen en daarbij gezichtsbedekking dragen zijn helemaal de sjaak. Dat komt door nieuwe richtlijnen van de KNVB, zegt de gemeente. "Het bezit van gezichtsbedekkende kleding (zoals een bivakmuts) kan leiden tot een stadionverbod van zes maanden. Voor het werkelijk dragen van gezichtsbedekking kan een stadionverbod van 18 maanden worden opgelegd."