Statement Oranje Leeuwinnen tegen overvol speelschema: 'Gezondheid belangrijker dan geld'
Lieke Martens © Getty Images

Statement Oranje Leeuwinnen tegen overvol speelschema: 'Gezondheid belangrijker dan geld'

16:54, 15-02-2024

Andries Jonker, bondscoach van het Nederlandse vrouwenelftal, heeft donderdag aangekondigd dat de voetbalsters op korte termijn een statement naar buiten zullen brengen. Het team wil zich uitspreken tegen de overbelasting van topsporters. De inhoud van het statement is nog niet bekend, wel is duidelijk dat het na de halve finales in de Nations League van Oranje tegen Spanje zal plaatsvinden.

Jonker vindt de volle speelkalender van de professionele voetbalsters onacceptabel. "Van topsport is de kern dat je plezier kan hebben en gezond kan blijven. Daar moet voor de speelsters ruimte voor zijn", zegt hij tegen NOS. Nu worden zij volgens hem daarin beperkt, "en dan moet er iets gebeuren".

Het invoeren van de Nations League voor vrouwen leidde tot veel kritiek op de UEFA. Ook in het clubvoetbal worden steeds meer wedstrijden afgewerkt. Daarom moeten de grote partijen volgens de bondscoach met elkaar om tafel gaan.

"Een oplossing kan alleen bereikt worden als speelsters, coaches, nationale bonden, continentale bonden en de FIFA om de tafel gaan. Het uitgangspunt moet zijn dat speelsters genoeg rust moeten krijgen. Niet de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal of dat er geld moet worden verdiend."

'Prutsers' bij de Spaanse bond

Nederland speelt volgende week vrijdag de halve finale van de Nations League uit in Spanje. Bij winst is ook een ticket voor de Olympische Spelen binnen. 

Jonker uitte bij ESPN ook kritiek op de Spaanse bond. De locatie van de wedstrijd werd twee weken van tevoren nog gewijzigd. "Ik zeg het zoals ik het vind. Het team vind ik een geweldig elftal met geweldige speelsters en een prima spelopvatting, maar organisatorisch hebben ze blijkbaar nog wel wat te doen."