Statistieken 'bewijzen' het: Feyenoord loopt kampioenschap niet meer mis
i

Pro Shots

Statistieken 'bewijzen' het: Feyenoord loopt kampioenschap niet meer mis

Joris Kaper • 17:04, 20-03-2023 / Laatste Update: 14:09, 08-01-2024

Feyenoord lijkt de landstitel bijna al binnen te hebben na de zege in de Klassieker tegen Ajax. De Rotterdammers staan dik bovenaan en als er wordt gekeken naar de statistieken is de kans bijna nul dat de koploper het kampioenschap nog uit handen geeft.

Feyenoord staat na 26 wedstrijden op 61 punten, terwijl Ajax er 55 heeft. PSV en AZ volgen daarachter op 53 punten. Met nog 8 wedstrijden te gaan wordt dat voor de achtervolgers een wel heel lastig karwei.

Statistieken bewijzen: Feyenoord kan titel nauwelijks meer mislopen

Volgens databedrijf Opta heeft Feyenoord op dit moment maar liefst 94,2 procent kans op de landstitel. Ajax heeft na het verlies tegen Feyenoord nog maar 4,4 procent kans. De kans dat PSV of AZ de competitie nog wint is zelfs nog kleiner: respectievelijk 1,0 en 0,3 procent.

Ajax 2e, PSV 3e, AZ 4e

De zogeheten Euro Club Index van Gracenote, dat zich (net als Opta) baseert op jarenlange statistieken, verwacht dat Feyenoord met 81 punten bovenaan eindigt. Ajax wordt volgens het bedrijf 2e met 73 punten. PSV volgt met 70 en AZ met 69 punten.

Strijd om 2e plek is spannend

Daarmee is de strijd om de 2e plek volgens de bureaus nu een stuk spannender dan de strijd om het kampioenschap. Ajax heeft volgens Opta de meeste kans op die plek met 60,5 procent. PSV heeft nog 22,7 procent en AZ slechts 10,8 procent kans. PSV, AZ en Ajax moeten allemaal nog 1 keer tegen elkaar spelen en dus wordt het restant van de Eredivisie een behoorlijk spannende! Als het om plek 2 gaat dus;)

'Cambuur degradeert'

Volgens Opta gaat Cambuur aan het einde van dit seizoen degraderen: die kans is namelijk 84,4 procent. FC Groningen moet echter oppassen, want zij hebben een kans van 75,2 procent...