Steven Berghuis komt terug op zijn uitspraken, maar hoe belangrijk is hij voor Ajax?
Steven Berghuis / Pro Shots

Steven Berghuis komt terug op zijn uitspraken, maar hoe belangrijk is hij voor Ajax?

12:11, 29-01-2024

Steven Berghuis riep na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk (4-1 zege) dat hij en Steven Bergwijn bij de beste spelers van de Eredivisie horen. Een week later komt hij op die uitspraken terug. Maar hoe goed zijn z'n statistieken dit seizoen eigenlijk?

Berghuis vond dat hij en Bergwijn gekoesterd moesten worden. Een week later, na de wedstrijd tegen Heracles Almelo (4-2 zege), wilde hij die uitspraken terugnemen. Bij ESPN zei Berghuis: "Ik bedoelde dat goed en nederig. De vraag ging over (Jordan, red.) Henderson en leiderschap, dat dat ons ook zou kunnen versterken."

"Maar ik was niet blij met mijn woordkeuze, vooral dus met het woord 'koesteren'. Ik had het gevoel dat het werd opgepikt als: wij staan voorin, wij hoeven niets te doen en achterin moeten ze het oplossen. Zo bedoelde ik het niet. We moeten het met z'n allen doen."

Statistieken van Steven Berghuis

Maar hoe zijn de cijfers van Berghuis eigenlijk? Kunnen we stellen dat hij tot de beste spelers van de Eredivisie hoort qua assists? Onder Maurice Steijn was dat in ieder geval niet het geval. Alle wedstrijden met hem in het veld - in totaal vier Eredivisie-wedstrijden - gingen verloren. Maar met John van 't Schip aan het roer is dat compleet anders.

Sterker nog: hij is gemiddeld bij een doelpunt betrokken per 84 minuten. Het gaat om drie goals en acht assists in totaal elf wedstrijden. Een kleine kanttekening is dat de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk hierbij ook wordt meegeteld, terwijl de eerste 86 minuten onder leiding van Steijn waren. De uitslag van 3-2 (voor Ajax) stond al op het scorebord en Berghuis scoorde die wedstrijd eenmaal.

Assists

Slechts één iemand in de Eredivisie gaf meer assists dan Berghuis: Joey Veerman, negen. De middenvelder van PSV gaf sinds 2 november, de eerste wedstrijd van Van 't Schip bij Ajax, nog maar drie assists. Calvin Stengs gaf sinds die periode ook nog maar drie assists, Johan Bakayoko kwam tot vier. Niemand gaf sinds de komst van Van 't Schip dus zoveel assists als Berghuis in de Eredivisie.

Vergelijking Steven Bergwijn

Vorige week verscheen er al een artikel op Sportnieuws.nl dat Brian Brobbey onder John van 't Schip ook fantastisch rendeert. De spits scoorde tegen Heracles (4-2) weer twee keer. Puur qua goals en assists is er bij Steven Bergwijn niet heel veel verandert. Onder Steijn kwam hij tot vier goals en assists in zes wedstrijden, onder Van 't Schip zijn dat er zeven in negen wedstrijden.