Stichting Stop Pesten vindt Tom Egbers reactie slap: 'Jij bent 3 jaar vreemdgegaan'
i

ANP

Stichting Stop Pesten vindt Tom Egbers reactie slap: 'Jij bent 3 jaar vreemdgegaan'

Marcel Roes • 20:53, 18-03-2023

Tom Egbers heeft in zijn loopbaan nog nooit zo enorm in de belangstelling gestaan als op dit moment. En helaas om een pijnlijke reden: zijn grensoverschrijdende gedrag op de werkvloer van NOS Sport.

Vrijdag kwam hij op tv, bij Khalid & Sophie, zijn kant van het verhaal vertellen. Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu vindt dat Egbers dat helemaal fout aanpakte.

Betrapte pestkop

"Dit is herkenbaar gedrag van een pestkop die betrapt is", zegt ze in het AD. "Het was allemaal te veel ‘ik, ik, ik’. Hij had daar moeten gaan zitten puur en alleen om te zeggen hoe vervelend zijn gedrag voor de ander was."

Vreemdgaan

Bolwerk is streng voor de presentator: "Jij bent 3 jaar lang vreemdgegaan en hebt degene met wie je vreemdging vervolgens lange tijd gepest. Ga dat niet bij een ander leggen."

Victim blaming

Dit gedrag, waarbij een dader de schuld legt bij het slachtoffer, heet victim blaming.

"Dit gedrag zien we vaker bij mensen die pesten', zegt Bolwerk. "Wanneer ze betrapt worden gaan ze wild om zich heen slaan. Dan raken ze boos en wijzen ze met het vingertje naar anderen."

Presentator Tom Egbers is bij ons in de uitzending om voor het eerst zijn verhaal te doen over de vermeende grensoverschrijdende cultuur op de redactie van NOS Sport. “Ik hoop toch dat ik die man niet ben.” #KhalidenSophie pic.twitter.com/8jg85G9yGT

— Khalid & Sophie (@khalidensophie) March 17, 2023