Amateurclubs vrezen voor voortbestaan vanwege stijgende energieprijzen

Trevor Wagener • 18:43, 10-10-2022 / Laatste Update: 05:51, 12-12-2023

Uit een enquête die de KNVB heeft afgenomen, is gebleken is dat liefst 38 procent van alle amateurvoetbalclubs in Nederland vreest voor het voortbestaan van hun vereniging. De toekomst van deze clubs komt in gevaar als de gestegen energieprijzen niet gauw zullen dalen.

De bond wilde de effecten van de gestegen prijs meten, in kaart brengen en doet dan ook een beroep op de regering. Ze willen dat 'Den Haag' tempo maakt met het doorvoeren van de zogeheten compensatieplannen. Veel clubs denkt dat het doek al binnen een jaar valt als er niet iets gebeurt.

Problemen amateurclubs door energieprijzen

Amateurclubs verzinnen op hun beurt ondertussen de gekste en meest bruikbare oplossingen om kosten te besparen. Zo gaat de warmte- en temperatuurknop naar beneden en wordt er her en der in het land gelet op douchetijden, of helemaal geen meer gebruik gemaakt van dergelijk sanitair.

Veel verenigen hebben zogeheten variabele contracten waardoor zij nu al, door al het contact met voor hen belangrijke partijen, in de - financiële - problemen komen. De KNVB sprak haar zorgen uit dat veel clubs geen buffers meer hebben en dat leden zelf ook niet altijd bij kunnen springen vanwege dezelfde perikelen in de privé- en werksituatie.