Straf voor 16-jarige Twente-fan na racistisch uitschelden van Brian Brobbey
i

ProShots

Straf voor 16-jarige Twente-fan na racistisch uitschelden van Brian Brobbey

Joris Kaper • 11:27, 08-11-2023 / Laatste Update: 05:38, 05-01-2024

De 16-jarige FC Twente-supporter die Brian Brobbey na de wedstrijd FC Twente - Ajax racistisch uitschold, heeft een werk- of leeropdracht opgelegd gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Wat die straf precies is, maakt het OM niet bekend. Dat omdat het om een minderjarige dader gaat.

Volgens het OM schold de jongen na de wedstrijd Brobbey uit en maakte hij ook oerwoudgeluiden. De officier van justitie vindt dat de jongen zich door die uitlatingen schuldig heeft gemaakt aan 'belediging met een een discriminatoir karakter', zo schrijft het OM woensdag.

Groepsdruk

De jongen kwam nog niet eerder met de politie in aanraking. Hij handelde volgens het OM dan ook onder groepsdruk. Ook heeft de jonge Twente-fan de impact van zijn daad niet kunnen overzien. De belediging zorgde voor veel verontwaardiging in de (voetbal)wereld en de officier van justitie vindt dan ook dat duidelijk moet zijn dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt.

Stadionverbod

De fan van Twente kreeg na zijn daad al een stadionverbod van FC Twente. Hij werd geconfronteerd met veel reacties en heeft inmiddels al een excuusbrief geschreven aan Brobbey.