Strijd om de Europese Gouden Schoen: Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis lopen in
i

Pro Shots

Strijd om de Europese Gouden Schoen: Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis lopen in

Noah Hoogenboezem • 17:17, 11-12-2023 / Laatste Update: 15:05, 08-01-2024

Santiago Giménez en Vangelis Pavlidis scoren er in de Eredivisie op los, maar ze zullen er nog een tandje bij moeten zetten om de topscorer van Europa te worden. De spitsen van Feyenoord en AZ staan namelijk op een gedeelde 7e plaats in de strijd om de Europese Gouden Schoen. Ze deden dit weekend wel goede zaken.

Giménez en Pavlidis hebben allebei al 18 keer gescoord na 15 speelrondes in de Eredivisie. Dat is een ongekend aantal, maar in de strijd om de titel van Europees topscorer hebben ze een grote handicap. Elk doelpunt in Nederland telt maar voor 1,5 punt, terwijl spitsen in de 5 beste competities 2 punten per goal krijgen. Toch liepen ze dit weekend in, want beide heren scoorden en de koploper deed dat niet.

Kane

Giménez en Pavlidis staan na het weekend op " rel="noopener" target="_blank">27 punten. Dat zijn er 9 minder dan koploper Harry Kane. Hij staat met zijn 18 doelpunten dus al op 36 punten, maar hij scoorde dit weekend niet.

Noorwegen

Kane deelt de koppositie met een verrassende naam: Amahl Pellegrino. De spits van Bodø/Glimt scoorde 24 keer en staat met 1,5 punt per goal ook op 36 punten. De Noor heeft wel een probleem: het seizoen in Noorwegen is al voorbij, dus hij zal eindigen op dit aantal.

48 goals?

Erling Haaland won vorig seizoen de Gouden Schoen door 36 doelpunten te maken in de Premier League. Hij kwam daarmee op een aantal van 72 punten. Als Giménez en Pavlidis dat aantal punten willen halen, zullen ze liefst 48 keer moeten scoren in de Eredivisie.

Machlas

De laatste speler uit de Eredivisie die de prijs won, was Nikos Machlas. De landgenoot van Pavlidis scoorde in het seizoen 1997-98 liefst 34 keer voor Vitesse. Toen telden doelpunten in de Eredivisie wel voor 2 punten.

Tussenstand Europese Gouden Schoen:

1. Harry Kane (Bayern München): 36 punten

Amahl Pellegrino (Bodø/Glimt): 36

3. Serhou Guirassy (VFB Stuttgart): 32

4. Kylian Mbappé (PSG): 30

5. Lautaro Martínez (Internazionale): 28

Erling Haaland (Manchester City): 28

7. Santiago Giménez (Feyenoord): 27

Vangelis Pavlidis (AZ): 27

9. Jude Bellingham (Real Madrid): 24

Bard Finne (SK Brann): 24