Tik voor Vitesse in strijd om GelreDome: speelt de club volgend jaar nog profvoetbal?
i

Pro Shots / Stefan Koops

Tik voor Vitesse in strijd om GelreDome: speelt de club volgend jaar nog profvoetbal?

Yvo van Dorst • 16:15, 28-02-2023 / Laatste Update: 22:43, 07-01-2024

Vitesse heeft het kort geding tegen de eigenaren van het stadion GelreDome verloren. De club en de eigenaren van de thuishaven bleven in gevecht over het huurcontract en dus moest er een rechtszaak aan te pas komen. De KNVB wilde voor 1 maart duidelijkheid en die kan Vitesse niet geven, waardoor de bond met sancties dreigt.

Het gezeik tussen de Arnhemse club en de investeringsmaatschappij begon met het aflopen van het huurcontract. Vitesse wilde minder huur betalen en de eigenaren van het stadion gingen daar niet mee akkoord. De nummer 13 van de Eredivisie deed verschillende aanbiedingen, maar de investeringsmaatschappij zei deze niet te hebben ontvangen of niet als aanbod te hebben gezien. Beide partijen lijken nog geen steek verder te zijn en met deze uitkomst moet Vitesse op 30 september de GelreDome uit.

Deadline verstreken

De deadline van de KNVB is inmiddels verstreken en dus kan Vitesse langzaamaan straffen gaan verwachten. Die beginnen eerst met geldboetes, maar de eindstraf is het intrekken van de proflicentie van de club. Dat zou betekenen dat Vitesse teruggezet zal worden naar de amateurs. Deze straffen kunnen alleen voorkomen worden door een nieuw huurcontract met de eigenaren van de GelreDome of het vinden van een nieuw stadion.

Geen directe straf

Ook de woordvoerder van de KNVB legt uit dat er niet direct heftige straffen volgen. "Er volgt nu niet sowieso een sanctie", vertelt de woordvoerder aan De Gelderlander. "De KNVB wil eerst de uitspraak bekijken en daar conclusies aan verbinden. Daarnaast kan Vitesse eventueel ergens anders, bijvoorbeeld in een stadion van een andere club in het betaald voetbal, de thuiswedstrijden spelen en daarmee voldoen aan de eisen van de KNVB. De hoogte van de boete is nog niet te zeggen, als die überhaupt wordt opgelegd."

Vitesse geeft niet op

De clubleiding uit Arnhem blijft in ieder geval strijdbaar om het stadion te behouden. "Vitesse gaat voorlopig uit van een positieve afloop. De club heeft er vertrouwen in dat het komend seizoen gewoon in GelreDome zal spelen." De club stuurt hiermee aan op een hoger beroep.

𝗨𝗽𝗱𝗮𝘁𝗲 omtrent stadion: uitspraak kort geding#Vitesse

— Vitesse (@MijnVitesse) February 28, 2023