Trainen Bas Nijhuis en co binnenkort mee met Eredivisie-clubs? 'Plan gaat uitgevoerd worden in Premier League'
i

Pro Shots

Trainen Bas Nijhuis en co binnenkort mee met Eredivisie-clubs? 'Plan gaat uitgevoerd worden in Premier League'

Sjors Tanis • 20:30, 29-03-2022 / Laatste Update: 00:04, 12-12-2023

Stel je voor: Danny Makkelie op het trainingsveld bij Ajax en Dennis Higler in de rondo bij Feyenoord. Als het aan de coaches van de Premier League ligt, trainen Engelse arbiters vanaf volgend seizoen mee bij clubs. In Nederland worden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden.

Dinsdagochtend berichtte de Engelse krant Daily Mail dat scheidsrechters mogelijk vanaf volgend seizoen gaan meetrainen bij clubs in de Premier League.

Vooroordelen

Zo zouden scheidsrechters bepaalde vooroordelen bij zichzelf kunnen wegnemen. Ralf Rangnick, de geplaagde trainer van Manchester United, kwam met dit idee op een trainersbijeenkomst. 

Hoewel het plan nog in de steigers staat en er vele vragen zijn (gaat een arbiter dan bij elke club langs om mee te trainen en wat doet dit met de objectiviteit?) krijgt Rangnick veel bijval. 

Nabespreking

Vanaf komend seizoen kunnen de Premier League-trainers ook tot een halfuur na de wedstrijd napraten met de arbitrage, zo is de bedoeling. In Nederland gebeurt dat al.

VAR

Een laatste regel die het Engelse trainersgilde wil toevoegen: scheidsrechters die specifiek worden omgeschoold tot VAR en zich uitsluitend daartoe beperken. In Engeland is de situatie nu hetzelfde als in Nederland: je bent afwisselend scheidsrechter of VAR.