Trappen, slaan, rood, geen rood, penalty?! Brazilië mist koppositie FIFA-ranking in gestoord duel

Eimert Pruis • 08:20, 28-01-2022 / Laatste Update: 04:55, 07-01-2024

In een superchaotisch duel heeft Brazilië in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal gelijkgespeeld bij Ecuador. In Quito werd het 1-1, in een duel waarin al in de openingsfase 2 rode kaarten werden uitgedeeld door de Colombiaanse scheidsrechter Wilmar Roldán. Brazilië is al geplaatst voor de eindronde in Qatar, maar had zich met een overwinning kunnen verzekeren van de koppositie in de FIFA-ranking.

Tot 2 keer toe werd bovendien een strafschop voor Ecuador op advies van de videoscheidsrechter teruggedraaid. Daarnaast kreeg de Braziliaanse doelman Alisson 2 keer de rode kaart, maar ook dat werd op voorspraak van de VAR beide keren tenietgedaan.

70 minuten met 10 tegen 10

Na 20 minuten stonden beide teams al met tien man in het veld. Eerst kon doelman Alexander Domínguez van Ecuador vertrekken, nadat hij bij een onbezonnen uithaal de bal miste en het hoofd van Matheus Cunha raakte. Even later zat het er ook op voor de Braziliaan Emerson Royal, die in korte tijd 2 keer de gele kaart kreeg.

Alisson trapt en slaat, maar ook de bal een beetje

Weer enkele minuten later leek het duel eveneens voorbij voor Alisson. De keeper van Liverpool kreeg wegens gevaarlijk spel eveneens rood, maar nadat de scheidsrechter na minutenlang protest langs de kant de beelden nog eens ging bekijken werd die straf omgezet in geel. In blessuretijd moest Alisson aanvankelijk opnieuw vertrekken, na een botsing met Ayrton Preciado. Opnieuw ontsnapte hij met behulp van de VAR en ging ook de aanvankelijk toegekende penalty niet door.

Vroeg en laat doelpunt

Brazilië was al op voorsprong gekomen toen iedereen nog van de partij was. Al na 6 minuten scoorde Casemiro. De speler van Real Madrid slaagde er in de bal van dichtbij over de doellijn te werken. Félix Torres kopte een kwartier voor tijd de gelijkmaker in.

Ajacied Antony viel na iets meer dan een uur in bij Brazilië. Neymar ontbrak. De sterspeler is al enige tijd geblesseerd.

Brazilië doet zichzelf tekort

België lacht want dat land blijft 1e in de virtuele FIFA-ranking. Brazilië zou met een overwinning op Ecuador België passeren en met nog een overwinning op Paraguay ook in de nieuwste uitgave van de wereldranglijst de nummer 1 zijn. Voorlopig blijft België sinds 3 jaar nog steeds de beste volgens de FIFA berekeningen.