Turkije ontslaat bondscoach Senol Günes na afgang tegen Nederland
i

Pro Shots / Stanley Gontha

Turkije ontslaat bondscoach Senol Günes na afgang tegen Nederland

Robert Hüsken • 15:59, 10-09-2021 / Laatste Update: 23:03, 07-01-2024

De Turkse voetbalbond heeft bondscoach Senol Günes per direct op straat gezet. De 6-1 nederlaag in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oranje van afgelopen dinsdag is hem fataal geworden.

De kritiek op Günes was enorm na de nederlaag, die ervoor heeft gezorgd dat Turkije plaatsing voor het WK van 2022 in Qatar niet meer in eigen hand heeft. ,,Na gesprekken is besloten om uit elkaar te gaan", zo luidt het statement van de voetbalbond. ,,We willen de heer Günes bedanken voor zijn inspanningen en zijn bijdrage aan het Turkse voetbal.”

Bizar slecht EK

Günes was tussen 2000 en 2004 ook al bondscoach van Turkije, waarna hij in 2019 terugkeerde. Onder zijn leiding kenden de Turken een dramatisch EK: in een poule met Italië, Wales en Zwitserland werden 0 punten gepakt, de ploeg scoorde slechts 1 keer.

De start van de WK-kwalificatiereeks was in maart juist nog zo denderend geweest. Nederland werd met 4-2 verslagen en bij Noorwegen werd het 0-3. Daarna kwam er echter zand in de motor: Turkije speelde gelijk tegen Letland en Montenegro, won nog wel (moeizaam, met 0-3) bij Gibraltar, waarna de 6-1 afgang in de Johan Cruijff Arena volgde. Dat was dus de laatste wedstrijd van Günes.