TV-gids: op deze zender check je de Europa League-finale tussen AS Roma en Sevilla

Trevor Wagener • 11:02, 31-05-2023

Voetballiefhebbers, opgelet! Op deze mooie woensdag 31 mei 2023 komt het huidige Europa League-seizoen ten einde. Om 21.00 uur trappen Sevilla en AS Roma af in de Puskás Aréna in het Hongaarse hoofdstad Budapest. Scroll gauw verder om ondermeer te checken op welke zender de pot te zien is!

Lees ook: Dit is hoe Ajax tóch rechtstreeks de groepsfase van de Europa League bereikt (hint: AS Roma!)

Scheidsrechter Europa League-finale

De Engelsman Anthony Taylor is de scheids van dienst, topscheids Michael Oliver is de 4e official.

Europa League-finale Sevilla - AS Roma op tv

De wedstrijd is live te zien bij zowel Veronica als ESPN. Online kan op KIJK.nl naar het treffen gekeken worden. Let goed op! De voorbeschouwing bij Veronica start om 20.30 uur. Schakel dus op tijd in!

Weer prijs voor de Special One?

De eindstrijd wordt een bijzondere, al is het om de staat van dienst van zowel Sevilla als club en die van José Mourinho (foto) als manager. De markante Portugees maakt zich op voor zijn 6e Europese finale, en... de eerdere 5 werden allemaal gewonnen! (zie onderaan) Wel verloor hij 2 keer het duel om de Europese Super Cup: in 2013 met Chelsea, van Bayern na penalty's en in 2017 met Manchester United van Real Madrid (2-1).

Een record

Mocht de onderhand 60-jarige Mourinho ook déze finale winnen, heeft hij een uniek record in handen. Op dit moment deelt hij die prestatie met de Italiaan Giovanni Trappatoni. Beide managers hebben de meeste Europese prijzen ooit op hun naam geschreven.

Actieloze pot

Vorig seizoen won Roma nog, ten koste van Feyenoord (1-0), in het Albanese Tirana de 1e Europa Conference League. Dit gebeurde op z'n Mourinho's: weinig actie of spektakel, veel vertraging en uiteindelijk winst voor José en co. In de Serie A staat Roma dit seizoen 'teleurstellend' 6e, maar de Europese spierballen werden massaal getoond tijdens deze EL-campagne: liefst 9 van de 14 duels werden gewonnen.

Strijdend Sevilla

Om te kunnen winnen moeten de Italianen afrekenen met het door de wol geverfde Sevilla. De Spanjaarden wonnen het toernooi liefst 6 (!) keer en zijn daarmee recordhouder. De laatste triomf was in 2020 toen Internazionale (3-2) in het Duitse Keulen, mede door 2 goals van Luuk de Jong, werd verslagen (lees verder na de video!):

LaLiga-gevecht om 'Europese' plek 7

De Zuid-Spanjaarden kenden dit seizoen daarentegen een krakkemikkige seizoensstart, maar herstelden zich enigszins in LaLiga en staan kleurloos in de middenmoot. Wél kan de ploeg, met héél veel geluk, nog 7e (plek die recht heeft op Europees voetbal) worden in de competitie. Die strijd gaat tussen hen, Osasuna, Bilbao, Girona, Rayo Vallecano én officieel nog Real Mallorca. Komende zondag staan Mallorca - Rayo, Real Madrid - Bilbao, Osasuna - Girona én Sociedad - Sevilla op het programma.

Gouden ticket

Dat is komend weekend dus, eerst deze EL-finale. Een mogelijke zege levert een ticket voor de 2023/2024 Champions League-groepsfase op en zal het seizoen meteen goed maken voor de ploeg van trainer José Luis Mendilibar (coach 3 dit seizoen, na Julen Lopetegui en Jorge Sampaoli).

Gewonnen Europese finales Mourinho

2003: Porto - Celtic 3-2, UEFA CUP

2004: Porto - Monaco 3-0, Champions League

2010: Inter - Bayern 2-0, Champions League

2017: Manchester United - Ajax 2-0, Europa League

2022: Roma - Feyenoord 1-0, Conference League

2023: Roma - Sevilla nnb, Europa League