Twente speelt door zeldzame flater Nick Olij in slotfase gelijk bij Sparta

Bart van der Wijst • 00:04, 09-06-2023 / Laatste Update: 21:47, 11-12-2023

Sparta en FC Twente staan na 90 minuten in de finale van de play-offs precies in evenwicht. Bij de heenwedstrijd op Het Kasteel werd het 1-1 door een laat doelpunt van Ramiz Zerrouki. Nick Olij, die door veel Spartanen Oranje in werd geschreeuwd, maakte bij de goal een inschattingsfout.

Lang leek Sparta te winnen, maar in de 93e minuut was daar de masked man Zerrouki. De naar Feyenoord vertrekkende middenvelder scoorde met het hoofd.

Tam Twente

Afgaande op de hele wedstrijd was een gelijkspel best logisch. De thuisploeg kreeg bij een 1-0-stand nog kansen op de 2-0, al miste Twente in de openingsfase ook mogelijkheden. Zo schot Cerny in het zijnet en mikte zijn landgenoot Michal Sadílek uit kansrijke positie naast. Een 0-0-stand bij rust was dus niet zo gek.

Van variant naar doelpunt

Twente had op de training iets bedacht om verrassend uit de kleedkamer te komen; een variant bij de aftrap. Daar werd Sparta bijna door verrast, maar het doelpunt viel juist aan de andere kant. Koki Saito ging gewillig over de voet van Vaclav Cerny en scheidsrechter Jeroen Manschot wees naar de stip. De VAR greep niet in dus kon Van Crooij scoren.

tekst loopt door onder de tweet

Na de goal bleef Sparta brutaal voetballen en kreeg het zelfs enkele mogelijkheden op 2-0. Invaller Jonathan de Guzman lepelde een bal naast. Met de ingevallen Ricky van Wolfswinkel en Sem Steijn probeerde FC Twente de achterstand nog weg te poetsen. Dat lukte, al hielpen Van Wolfswinkel en Steijn daar niet bij. Zerrouki hield Twente uiteindelijk in de race.

Zondag in Enschede wacht de return. De winnaar speelt voorrondes Conference League.