UEFA denkt aan schrappen uitdoelpuntenregel: wat zijn de gevolgen?
i

Getty

UEFA denkt aan schrappen uitdoelpuntenregel: wat zijn de gevolgen?

Sjors Tanis • 18:00, 27-05-2021 / Laatste Update: 21:14, 07-01-2024

De UEFA denkt eraan om de uitdoelpuntenregel in Europese knock-outwedstrijden te schrappen. Vrijdag wordt dit voorstel tijdens een vergadering in Porto besproken.

Waarom bestaat deze regel eigenlijk en hoe anders zou het Europese clubvoetbal er deze eeuw uit hebben gezien zonder?

Liever geen verlenging en pingels

De uitdoelpuntenregel is in 1965 in het leven geroepen om aanvallender voetbal te stimuleren en om te voorkomen dat te veel dubbele ontmoetingen op een verlenging en eventueel penalty’s uitdraaien. Vandaag de dag zorgt de regel over het algemeen juist voor defensief voetbal. Thuisspelende teams nemen geen risico’s uit vrees voor het incasseren van een doelpunt in eigen huis. Daarmee is de regel wellicht niet meer van deze tijd.

Onderzoek

Databureau OPTA analyseerde alle 4279 dubbele ontmoetingen die in de Champions League, UEFA Cup en Europa League zijn gespeeld sinds de eeuwwisseling. Zonder de uitdoelpuntenregel zouden 661 wedstrijden naar een verlenging zijn gegaan. In werkelijkheid gebeurde dit 261 keer. Kort gezegd zou zonder de uitdoelpuntenregel 15 procent van de knock-out duels een verlenging nodig hebben in plaats van de huidige 6 procent.

Van de 261 verlengingen, liepen er deze eeuw 117 uit op een strafschoppenserie. Zonder de uitdoelpuntenregel zou dit aantal 136 zijn. Liefhebbers van penalty’s kunnen hun hart dus ophalen, mocht de regel daadwerkelijk van de Europese velden verdwijnen. De kans dat de voetballiefhebber een verlenging voorgeschoteld krijgt gaat van 6 procent naar 15 procent en de kans dat deze verlenging op strafschoppen uitdraait gaat van 44 procent naar 52 procent.