UEFA verandert Nations League alweer: kwartfinales erbij en meer promotie-degradatieduels
i

Getty Images

UEFA verandert Nations League alweer: kwartfinales erbij en meer promotie-degradatieduels

Eimert Pruis • 19:53, 25-01-2023 / Laatste Update: 04:02, 12-12-2023

De UEFA gaat de opzet van de Nations League alweer veranderen. Vanaf 2024 komen er kwartfinales bij en zullen er meer promotie-degradatiewedstrijden worden gespeeld.

De nieuwe knock-outronde wordt in maart gespeeld en zit tussen de groepsfase en de finales in. Via deze kwartfinales met de beste teams uit de League A plaatsen de vier winnaars zich vervolgens voor de eindfase van het toernooi. De precieze indeling van de 'nieuwe' Nations League wordt binnenkort bekendgemaakt.

In totaal niet meer wedstrijden erbij

Landen uit League A die zich niet kwalificeren voor de kwartfinales, spelen in dezelfde periode net als de landen uit League B en League C wedstrijden om promotie en degradatie.

"De bedoeling is elftallen meer kans te geven op een hoger niveau te spelen, zonder dat er meer wedstrijden op de internationale kalender komen", zei voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA.

Kwalificaties gaan ook op de schop

Dat er niet meer wedstrijden komen is mede een gevolg van het feit dat de UEFA de opzet van de kwalificaties voor het Europees- en wereldkampioenschap gaat veranderen. Er komen meer groepen, waardoor het aantal landen per groep wat kleiner wordt en er daardoor minder wedstrijden worden gespeeld.

Hoop op minder voorspelbare wedstrijden

De UEFA denkt hiermee tevens de wedstrijden wat minder voorspelbaar te maken, omdat toplanden minder wedstrijden tegen de zogenoemde 'kleintjes' hoeven te spelen.