'UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin bedenkt trucje om langer de baas te blijven'
i

Getty Images

'UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin bedenkt trucje om langer de baas te blijven'

Noah Hoogenboezem • 16:32, 11-12-2023 / Laatste Update: 09:17, 07-01-2024

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin wil een regel aanpassen die hij zelf ooit heeft ingevoerd om langer aan de macht te blijven bij de Europese voetbalbond. De Sloveense bestuurder is aan zijn 3e termijn bezig als voorzitter en dat is het maximum volgens de regels van de UEFA. Ceferin heeft daar echter een plannetje voor bedacht. Dat melden de BBC en The Daily Mail.

Ceferin verving in 2016 Michel Platini als voorzitter nadat de Fransman geschorst werd vanwege betrokkenheid bij een corruptiezaak. De Sloveen werd in 2019 en 2023 herkozen. Ceferin zou vinden dat hij nog een 4e periode mag blijven, omdat zijn 1e termijn geen volledige was. Op het UEFA-congres in februari moeten 38 van de 55 landen voor stemmen om het voorstel te accepteren.

Ironisch

Het bijzondere aan het voorstel is dat onder de leiding van Ceferin er een maximum aantal termijnen voor een voorzitter is ingesteld. Nu probeert hij zelf deze regel dus te omzeilen.

Ondemocratisch

De BBC meldt maandag dat er wel wat weerstand is onder een aantal bestuursleden van de UEFA. De Engelsman David Gill zou het plan in een bijeenkomst 'ondemocratisch' hebben genoemd volgens het Britse medium.

Infantino

Het trucje van Ceferin heeft hij waarschijnlijk afgekeken van FIFA-baas Gianni Infantino. Bij die bond mag je ook maar 3 termijn voorzitter zijn, maar de Zwitser kreeg het voor elkaar om zijn 1e termijn niet mee te laten tellen. Hij verving zijn afgetreden landgenoot Sepp Blatter namelijk tussentijds.