NO WAR IN UKRAINE! Uitgerekend Oekraïner Ruslan Malinovskyi grote held Atalanta

AFP

Eimert Pruis • 21:44, 24-02-2022 / Laatste Update: 23:01, 11-12-2023

Uitgerekend op de dag dat Rusland zijn thuisland Oekraïne binnenviel voetbalde Ruslan Malinovskyi de sterren van de hemel in de Europa League. De aanvallende middenvelder van Atalanta leidde zijn club met 2 goals tegen Olympiakos (0-3 winst) naar de laatste 16. FC Porto won ook de uitwedstrijd van Lazio met 2-1 en mag ook verder in het 2e Europese clubtoernooi.

In Piraeus was het een emotionele avond voor Malinovskyi. Hij had een basisplek bij de club uit Bergamo, net als Marten de Roon en Hans Hateboer. Teun Koopmeiners viel later in. De Roon gaf de assist bij de openingstreffer van Joakim Maehle. Omdat Atlanta de thuiswedstrijd met 2-1 had gewonnen, was de tweestrijd voor rust al beslist.

No war in Ukraine

Na rust was het terecht even tijd voor de Oekraïner. Hij scoorde eerst op aangeven van Koopmeiners en vervolgens schoot hij ook nog een schitterende 3-0 binnen. Hij liet zijn emoties vervolgens de vrije loop. Ook toonde hij zijn ondershirt met daarop de tekst 'No war in Ukraine'.

Porto verder ten koste van Lazio

In Rome gingen Lazio en Porto strijden om een plek in de 8e finales. Het stond lang 1-2, maar in blessuretijd werd het nog 2-2. Het doelpunt van Danilo Cataldi kwam alleen te laat.

Leipzig door

RB Leipzig schakelde Real Sociedad uit. Na een 2-2-gelijkspel in Oost-Duitsland werd het deze keer 1-3 voor Leipzig. Willi Orban (rebound van gemiste penalty André Silva), Silva en Emil Forsberg (pingel) maakten de goals voor de bezoekers. Martin Zubimendi scoorde nog voor Sociedad.

Sevilla verliest, maar is door

Mislav Orsic bezorgde Dinamo Zagreb vanaf 11 meter de zege op Sevilla. Het was alleen niet genoeg voor een plek bij de laatste 16 van de Europa League. Sevilla won in Spanje namelijk met 3-1.