Uitvaart Pelé is op dinsdag, 3 dagen nationale rouw afgekondigd in Brazilië
i

EPA

Uitvaart Pelé is op dinsdag, 3 dagen nationale rouw afgekondigd in Brazilië

Eimert Pruis • 09:21, 30-12-2022 / Laatste Update: 21:01, 11-12-2023

Dinsdag is de uitvaart van de Braziliaanse voetballegende Pelé. Het voetbalicoon van Brazilië, dat het land 3 wereldtitels schonk, overleed donderdag op 82-jarige leeftijd. De Braziliaanse regering heeft 3 dagen van nationale rouw afgekondigd.

Maandag wordt Pelé met een wake herdacht. Dan kan ook het publiek afscheid nemen van 1 van de beste voetballers aller tijden. Dinsdag volgt dan de uitvaart.

Grote witte tent

Op de middenstip van stadion Vila Belmiro, het stadion van de club Santos waarvoor Pelé bijna zijn gehele carrière speelde, staat al sinds enkele dagen een grote witte tent op de middenstip. Daar zal de baar met het lichaam van Pelé komen te staan voor het naar verwachting massale afscheid. Dat heeft de club donderdag bekendgemaakt.

Maandag wordt lichaam pas verplaatst

Maandagochtend zal het lichaam van Pelé worden vervoerd van het ziekenhuis Albert Einstein in São Paulo, waar hij donderdag overleed, naar Santos, een kustplaats op zo’n 70 kilometer ten zuiden van São Paulo. Het publieke afscheid zal maandagochtend om 10.00 uur beginnen en duren tot 10.00 uur de volgende ochtend.

Rondrit door Santos

Daarna zal de kist met het lichaam van Pelé worden rondgereden door Santos, onder meer door de straat waar dona Celeste woont, de inmiddels 100-jarige moeder van Pelé. Vervolgens vindt in besloten kring de uitvaart plaats op de begraafplaats Memorial Necrópole Ecumênica in Santos.

Rouwen

De Braziliaanse regering kondigde donderdagavond een periode van 3 dagen van nationale rouw af wegens de dood van Pelé. De regering van president Jair Bolsonaro noemt Pelé "een geweldige Braziliaan, die de reputatie van het land overal waar hij kwam een boost gaf".

Het beroemde Christusbeeld op de berg Corcovado in Rio de Janeiro werd verlicht in de kleuren geel en groen, de kleuren van de Braziliaanse vlag.

'Hij verhief voetbal tot kunstvorm'

Op zijn eigen Twitteraccount schrijft Bolsonaro, die nog slechts enkele dagen president van Brazilië is, dat Pelé "Brazilië in de hele wereld beroemd maakte". Ook vindt hij dat Pelé "voetbal verhief tot een kunstvorm".

Niet overal extreem geliefd

Niet overal in Brazilië was Pelé trouwens extreem geliefd. Zo heeft de voetballegende meerdere buitenechtelijke kinderen, maar weigerde hij dat in sommige gevallen te erkennen. Ook maakt hij gebruik van het Braziliaanse pensioen, ondanks zijn rijkdommen. Iets wat hem in een deel van het arme Brazilië niet in dank werd afgenomen.