Van Dijk door Summerville niet langer onaantastbaar op Anfield: 'Serieus probleem'
i

Proshots

Van Dijk door Summerville niet langer onaantastbaar op Anfield: 'Serieus probleem'

Trevor Wagener • 09:42, 30-10-2022 / Laatste Update: 23:36, 11-12-2023

Door toedoen van Crysencio Summerville is zaterdagavond een einde gekomen aan een ongekend gekke statistiek van Virgil van Dijk. De Liverpool-verdediger verloor in de Premier League nog nooit op Anfield. Tót de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Leeds United (1-2). Wauw!

Liefst 59 Premier League-wedstrijden won Van Dijk op Anfield met Liverpool, 11 keer kwam de aanvoerder van het Nederlands elftal niet verder dan een gelijkspel. Maar nog nooit ging de Nederlander onderuit met zijn ploeg op Anfield. Daar maakte Summerville - voormalig speler van Feyenoord, ADO Den Haag en FC Dordrecht - zaterdagavond eigenhandig een einde aan.

Teleurstellend Liverpool

Niet alleen voor Van Dijk kwam er een einde aan een fraaie reeks. Voor The Reds was het ook pas de 1e nederlaag sinds maart 2021. Sindsdien was Liverpool 29 wedstrijden ongeslagen in eigen huis. De ploeg van Jürgen Klopp staat door de nieuwe domper op een zeer teleurstellende 9e plek in de Premier League met een achterstand van 13 punten op Manchester City. De achterstand op nummer 2 Arsenal is 12 punten en die ploeg komt zelfs nog in actie zondag (thuis tegen Nottingham Forest).

Liverpool won dit seizoen pas 4 van de 12 wedstrijden. 4 keer speelden The Reds gelijk en ook 4 keer werd er verloren. "Een enorme tegenvaller, absoluut", zei een gedesillusioneerde Klopp bij Sky Sports.

"We krijgen het niet voor elkaar een wedstrijd te controleren. We geven de bal te vaak weg en dat is een duidelijk probleem. Misschien dat er een paar spelers oververmoeid zijn van het drukke programma, want we kunnen niet verdedigen zoals we bij die laatste goal verdedigen. Dat is gewoon niet mogelijk. Maar het gebeurde, daarom hebben we verloren en ik kan niet uitleggen waarom."

Ook de analisten in Engeland zien een onherkenbaar Liverpool. "Liverpool is mijlenver verwijderd van de vorm van de laatste jaren. Ze spelen niet meer met dezelfde intensiteit. Normaal gesproken vielen ze elke ploeg lastig, zeker met hun middenveld. Nu zijn ze zelf de ploeg die lastiggevallen wordt", analyseerde Graeme Souness.

Voormalig Liverpool-speler Jamie Carragher ging er ook met gestrekt been in. "Wat is er misgegaan met de ploeg die de laatste 5 seizoenen steeds meedeed om de titel? Ze zijn nog maar een schim van zichzelf. Natuurlijk hield de doelman van Leeds United veel tegen, maar dit is een serieus probleem voor Liverpool. Klopp zal nu na gaan denken: 'Wat kan ik nog meer doen?'. Andere formatie? Andere spelers?"