Vertrekt Viaplay? 'In Nederland gaat het eigenlijk heel goed'
i

ANP

Vertrekt Viaplay? 'In Nederland gaat het eigenlijk heel goed'

Jeroen Rooseboom • 17:55, 14-07-2023 / Laatste Update: 01:38, 12-12-2023

Streamingdienst Viaplay zit in financieel zwaar weer. Het Zweedse bedrijf, dat in Nederland de rechten voor darts, Formule 1, Bundesliga en Premier League in handen heeft, is druk bezig met kijken naar waar er bezuinigd kan worden. Maar juist in Nederland gaat het goed, vertelt sportmarketeer Chris Woerts aan GPblog.

"Het gaat niet goed met Viaplay, maar de nuance is dat als je naar Nederland kijkt, het eigenlijk heel goed gaat", vertelt Woerts aan de website. "Alleen de aanwas van nieuwe abonnees valt niet mee. Dat geldt voor meer streamingdiensten; neem bijvoorbeeld Disney+ en in de VS voor sportzender Bally. Het gaat niet meer om groeien, maar om het verlies van abonnees beperken."

Buitenlands voetbal doet het slecht

Waar het vooral niet lekker loopt voor Viaplay is bij het buitenlandse voetbal, legt hij uit. "Er kijken meer mensen naar TOP Oss tegen Almere City (op ESPN), dan naar Manchester United tegen Manchester City." Het belang van de rechten voor de Formule 1 in Nederlands is dan ook gigantisch, aldus Woerts. "Zolang ze de F1-rechten hebben, zijn ze winstgevend." Woerts verwacht dus niet dat de streamingdienst de F1 'weg doet' na dit jaar.

Kapers op de kust

Maar over een jaar kan dat weer heel anders zijn. "In de herfst komen de rechten weer op de markt voor ná 2024. Als Viaplay die dan kwijtraakt, kunnen ze beslissen om te stoppen met er nog veel geld inpompen. Er zijn veel kapers op de kust voor de F1-rechten, die duur zijn. Ziggo heeft de ambitie dé sportzender van Nederland te zijn, en daarbij hoort de Formule 1."