Vingerwijzen is begonnen: Saudi-Arabië geeft Turkse clubs de schuld voor afgelaste Supercup
i

Getty Images

Vingerwijzen is begonnen: Saudi-Arabië geeft Turkse clubs de schuld voor afgelaste Supercup

Bart van der Wijst • 22:46, 30-12-2023 / Laatste Update: 21:35, 08-01-2024

Eigenlijk zou vrijdag de Turkse Supercup gespeeld worden in het Saudische Riyad. De wedstrijd tussen landskampioen Galatasaray en bekerwinnaar Fenerbahçe ging niet door vanwege een rel om de Turkse held Mustafa Kemal Atatürk. Organisator Saudi-Arabië legt de schuld bij de deelnemende clubs.

Galatasaray en Fenerbahçe wilden Atatürk eren en het 100-jarige jubileum van de Turkse republiek. Dat zou met shirtjes en spandoeken gebeuren. De Saudische autoriteiten weigerden dat, net als het Turkse volkslied.

Andere kant van het verhaal

Saudi-Arabië is het niet eens met de klachten. "Het spel zou volgens de internationale voetbalregels plaatsvinden, zonder statements die buiten de sport liggen. Ondanks dat er consensus was over deze afspraken, hielden de twee teams zich daar jammer genoeg niet aan", klinken de geluiden vanuit de organisatie.

Hoe nu verder?

Er is druk overleg waar en wanneer de Supercup nu wordt gespeeld. Dat gebeurt tussen de Turkse minister van Sport en de directies van Galatasaray en Fenerbahçe. Fans van beide clubs hadden liever gezien dat de finale in eigen land werd gespeeld. In het stadion zaten al duizenden supporters te wachten, toen de Supercup op het laatste moment werd afgelast. De Turkse voetbalbond liet zich verleiden door de Saudische oliedollars.