Virgil van Dijk blikt terug op 'lekker' 2023: 'Mentaal is het niet altijd makkelijk geweest'
i

Getty Images

Virgil van Dijk blikt terug op 'lekker' 2023: 'Mentaal is het niet altijd makkelijk geweest'

Matthijs Nijhuis • 08:55, 27-12-2023 / Laatste Update: 07:00, 05-01-2024

In een uitgebreide eindejaarsserie maakt het AD de balans op met een van 's lands grootste namen in het profvoetbal: Virgil van Dijk. Het was een belangrijk jaar voor Big Virge, die ondanks felle kritiek trots de aanvoerdersband mag dragen voor Liverpool. Hoe kijkt hij zelf terug op 2023? "Mentaal is het niet altijd makkelijk geweest."

Het commentaar dat hij vanuit de Nederlandse media moest dulden, leek niet altijd terecht. Het AD herinnert zich de negatieve reacties van analisten als Marco van Basten en Johan Derksen toen Virgil de hoofdrol kreeg bij Liverpool. "Kritiek hoort er gewoon bij", zegt Van Dijk zelf. "Het probleem is een beetje dat je er als voetballer eigenlijk sowieso weinig van kunt zeggen."

Paradox

Dat er vaak nog sceptisch wordt gereageerd op de prestaties van Virgil, laat de verdediger koud: "Als kritiek hevig is en negatief, kun je er als sporter ook aan onderdoor gaan. De kunst is om daar goed mee om te gaan", legt hij uit. De statistieken liegen er gelukkig niet om, Van Dijk heeft een heerlijke 1e seizoenshelft achter de rug.

"Het gaat weer echt lekker, ik voel me heel goed", zegt de voetballer. De zware knieblessure die hij 2 jaar geleden op liep heeft duidelijk geen sporen achtergelaten. "Mentaal is het niet altijd makkelijk geweest. Toen het vorig seizoen niet zo goed ging, individueel en met het hele team, was ik echt even in shock. Tegelijk wist ik ook heel zeker: dit is tijdelijk."

Oranje

Van Dijk mist nog een succesvol toernooi met het Nederlands Elftal op zijn CV. Daar werd in 2023 ook hard aan gewerkt, de verdediger was tijdens de kwalificatie erg van belang voor Oranje. "Als we vanaf maart echt richting het EK kunnen werken, dan denk ik dat we met deze groep iets heel moois neer kunnen zetten", denkt hij.

Met het oog op het EK heeft Big Virg genoeg vertrouwen in zijn teamgenoten. "Het spel was niet altijd goed, maar ik ben ervan overtuigd dat het een groot verschil maakt als iedereen er straks weer bij is. Dit is een geweldige groep."