Virtuele potindeling EK 2024: Nederland kan nog ontsnappen aan poule des doods
i

Getty Images

Virtuele potindeling EK 2024: Nederland kan nog ontsnappen aan poule des doods

Matthijs Nijhuis • 15:24, 17-10-2023 / Laatste Update: 20:12, 05-01-2024

Nederland heeft maandagavond op de valreep gewonnen van Griekenland, waarmee het een plekje is geklommen in kwalificatiegroep B. Daarmee komen we virtueel in de 3e pot terecht voor het EK, waardoor we zomaar in een loodzware poule geloot kunnen worden. De ploeg van Ronald Koeman maakt gelukkig nog kans op loting in pot 2. De indeling wordt gemaakt op basis van de resultaten van de kwalificatieduels.

Oranje staat virtueel in een pot samen met Denemarken, Tsjechië, Servië en Italië. Dat betekent dat we tijdens de loting zomaar aan (bijvoorbeeld) Frankrijk, Engeland en Zwitserland gekoppeld kunnen worden; geen makkie dus. Om dat te voorkomen, moeten we doorschuiven naar pot 2. De opdracht is simpel: 6 punten erbij pakken!

Nog 2 wedstrijden

De komende 2 interlands zijn Ierland en Gibraltar. Om zeker te zijn van deelname aan het EK hoeven we maar 1 van deze wedstrijden te winnen. Maar, wat dus ook belangrijk is: als beide wedstrijden worden gewonnen zijn die 6 punten in de pocket en schuiven we op naar pot 2. Ook daar kunnen we echter nog steeds gekoppeld worden aan, bijvoorbeeld, Europees kampioen Italië. Heel gemakkelijk kom je er natuurlijk nooit vanaf...