Vitesse krijgt snel meer duidelijkheid: KNVB geeft voor 2024 uitsluitsel over overname
i

William Hoogteyling

Vitesse krijgt snel meer duidelijkheid: KNVB geeft voor 2024 uitsluitsel over overname

Jeroen Rooseboom • 20:14, 21-12-2023 / Laatste Update: 23:44, 04-01-2024

Vitesse krijgt voor 31 december antwoord op de overnamekansen van Coley Parry. Dat heeft de KNVB in een gesprek met de club en een afvaardiging van de supporters medegedeeld. De uitspraak vormt slechts deel 1 van het totale proces. Het betreft alleen het rapport over de Amerikaan Parry en de Common Group.

Voor een aandelenoverdracht naar de New Yorkse zakenman is meer nodig. Daar hangt vooral het onderzoek naar de Russen aan vast. Die rapportage bepaalt uiteindelijk of de aandelen over kunnen naar Parry. De KNVB verwacht een uitspraak daarover ergens in januari.

Protest in Zeist

De voetbalbond komt met antwoorden na het protest van maandag van een honderdtal Vitesse-supporters. Die trokken op naar Zeist en vroegen tijdens de bondsvergadering om opheldering. De bond beloofde een gesprek en dat vond vandaag plaats.

De KNVB stelt dat er voor 31 december duidelijkheid komt, Vitesse moet nog altijd ernstig rekening houden met een veto voor Parry. De club kan dan in beroep gaan, maar de kans van slagen is klein.

Plan B

In dat geval komt Plan B bij Vitesse uit de kast. De club werkt achter de schermen ook aan een toekomst zonder Parry. Of met een minderheidsaandeel van de Amerikaan. Hij mag zonder problemen tot 24,9 procent van de aandelen van de club in handen nemen.

Parry is de beoogd nieuwe eigenaar van Vitesse. Vanwege de oorlog in Oekraïne zijn vorig jaar de Russen teruggetreden in Arnhem. De overname neemt intussen al bijna anderhalf jaar in beslag. De zaak ligt zeer gecompliceerd door het Russische verleden, de geldstromen, de rol van de oligarch Roman Abramovitsj en de Russische sanctieregels. Ook de Amerikaan Parry en zijn Common Group zijn volledig doorgelicht.