Vluchteling Awer Mabil hielp Australië met rake penalty aan WK-ticket: 'Ik wist dat ik zou scoren'
i

Getty Images

Vluchteling Awer Mabil hielp Australië met rake penalty aan WK-ticket: 'Ik wist dat ik zou scoren'

Sjors Tanis • 10:22, 14-06-2022 / Laatste Update: 00:51, 12-12-2023

Awer Mabil was blij dat hij een belangrijk aandeel had in het bereiken van het WK voetbal door Australië. De 26-jarige speler van de Turkse club Kasimpasa benutte tegen Peru de 6e strafschop en zag vervolgens doelman Andrew Redmayne de beslissende penalty van Alex Valera stoppen.

"Ik wist dat ik zou scoren. Het was de enige manier om Australië te bedanken namens mijn familie", zei Mabil, die werd geboren in een vluchtelingenkamp in Kenia nadat zijn ouders Soedan waren ontvlucht. Hij overleefde als kind met 1 maaltijd per dag en speelde in Kenia veel met een bal om de tijd te doden.

'Kans op goed leven'

"Ik ben geboren in een hut, een kleine hut. Mijn hotelkamer hier is zeker groter dan de hut, de kamer die we als gezin hadden in dat vluchtelingenkamp," vertelde Mabil na het duel in Doha. "Dat Australië ons in hun land op wilde nemen, gaf mij en mijn broers en zussen en mijn hele familie een kans op een goed leven. Ik ben blij dat ik Australië nu heb kunnen bedanken voor de kans die ze mijn familie hebben gegeven."

Mabil woont sinds 2006 in Australië en begon zijn profvoetballoopbaan bij Adelaide United. Daarna stapte hij over naar de Deense club FC Midtjylland, dat Mabil uitleende aan Kasimpasa.