Voetbalbobo's Sepp Blatter en Michel Platini voor de rechtbank wegens corruptie
i

Pro Shots / Zuma Press

Voetbalbobo's Sepp Blatter en Michel Platini voor de rechtbank wegens corruptie

Joris Kaper • 13:06, 07-06-2022 / Laatste Update: 07:51, 12-12-2023

Voormalig FIFA-president Sepp Blatter en oud-UEFA-president Michel Platini staan woensdag voor de rechtbank in Zwitserland. De oud-voetbalbobo's worden verdacht van corruptie, die het einde van hun loopbaan betekende in het voetbal.

Blatter en Platini waren in het verleden een paar van de machtigste mannen in het voetbal, maar staan nu voor de rechter vanwege een onrechtmatige betaling van bijna 2 miljoen euro van de FIFA aan Platini. De zaak is 1 van de 25 onderzoeken van het Zwitserse Openbaar Ministerie over corruptie in het voetbal, terwijl er naar 12 andere zaken nog een onderzoek bezig is.

Beschuldigingen

Het OM beschuldigt Blatter, inmiddels 86 jaar, van onder meer verduistering, wanbeheer en valsheid in geschrifte. Ook Platini wordt verdacht van die zaken. Beide bobo's waren ooit goede vrienden van elkaar, maar sinds alle beschuldigingen kunnen ze elkaars bloed wel drinken. Beide ontkennen dat ze iets fout hebben gedaan en dat de betaling van de bijna 2 miljoen euro in 2011 was voor werkzaamheden die Platini deed als adviseur voor de FIFA.

Uitspraak op 8 juli

De rechtszaak gaat woensdag van start en duurt nog tot en met 22 juni. Een uitspraak volgt op 8 juli. Beide ex-bobo's kunnen maximaal 5 jaar celstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden.