Voetbalclubs overleggen over coronaversoepelingen: komt er een protest met volle stadions?
i

ANP

Voetbalclubs overleggen over coronaversoepelingen: komt er een protest met volle stadions?

Eimert Pruis • 11:30, 26-01-2022 / Laatste Update: 02:55, 12-12-2023

Clubs uit het betaalde voetbal overleggen deze woensdagochtend over het besluit van het kabinet om de stadions weer voor 1/3e met supporters te vullen. Ook vertegenwoordigers van de KNVB, Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie (CED) schuiven aan bij die spoedvergadering.

Toeschouwers moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ook moeten ze in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22.00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20.00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor 6 weken. Over 3 weken is er wel een nieuw 'meetmoment'.

Clubs wilden veel en veel meer

De voetbalstadions van clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie zijn al sinds begin november leeg, na oplopende coronacijfers. De profclubs rekenden erop dat ze minimaal 2/3e van de capaciteit van hun stadions mochten gaan gebruiken. Voor veel profclubs is het besluit van het kabinet om de stadions slechts voor 1/3e met toeschouwers te vullen hard aangekomen. Ze spreken over vergaande consequenties voor clubs, supporters en sponsors.

Mogelijk komt er een protest vanuit het betaald voetbal en worden alsnog volle stadions toegelaten. MVV Maastricht kondigde eerder al een dergelijk protest aan en zouden de deuren opengooien voor iedereen. Echter, is de kans klein dat MVV het stadion met meer dan 1/3e van de capaciteit kan vullen.