Waarom duiken fans van Feyenoord na het kampioenschap de Hofpleinfontein in?
i

ANP

Waarom duiken fans van Feyenoord na het kampioenschap de Hofpleinfontein in?

Bart van der Wijst • 23:41, 05-05-2023 / Laatste Update: 22:55, 11-12-2023

Feyenoord kan de titel in de Eredivisie ruiken. Als het zover is, duiken er ongetwijfeld een heleboel fans de Rotterdamse Hofpleinfontein in. Waarom doen ze dat eigenlijk? Wij zochten het uit!

In 2017 lag de fameuze fontein ook vol met supporters van Feyenoord nadat ze voor het eerst in 18 jaar kampioen waren geworden. Ongeacht het weer zullen er mensen het water in duiken.

Lees ook: Ongekend: sfeerteam Feyenoord haalt in 1 dag meer dan €100.000,- op voor DIKKE sfeeractie

Waarom duiken Feyenoord-fans de Hofpleinfontein in?

Voor die traditie moeten we terug naar 1970. Toen Feyenoord de Europa Cup I won ten koste van Celtic werd een politieagent het water in geduwd door een fan. "Iedereen hield zijn adem in hoe de agent zou reageren", blikte een omstander van toen terug tegenover het Algemeen Dagblad.

De supporter werd te grazen genomen door de agent. Maar dan in de goede zin van het woord. Hij trok de fan ook de fontein in. "Zo van: ik nat, dan jij ook. Binnen een mum van tijd lag de fontein vol met supporters."

Bij bijna ieder feestje dat Feyenoord sindsdien vierde, namen fans een duik in de Hofpleinfontein.

2023

In eerste instantie wilde de gemeente Rotterdam voor de wedstrijd tegen Excelsior niet meewerken aan een feestje bij de fontein vlakbij de Coolsingel. Een paar dagen voor de mogelijke kampioenswedstrijd van Feyenoord veranderde de gemeente toch van mening.

Mocht Feyenoord zondag kampioen kunnen worden, dan wordt de omgeving rondom de Hofpleinfontein afgesloten voor verkeer. Ook zijn er alvast voorzorgsmaatregelen genomen; spullen die kapot kunnen kunnen of die fans kunnen vernielen worden tijdelijk verwijderd. De fontein zelf wordt niet drooggelegd.

Huldiging

De officiële huldiging van Feyenoord is bij een eventueel landskampioenschap niet aanstaande maandag. Burgemeester Aboutaleb heeft ervoor gekozen dat er dan op maandag 15 mei gehuldigd wordt.

Feyenoord kan tegen stadgenoot Excelsior kampioen worden als PSV op zaterdag punten verspeeld tegen Sparta op Het Kasteel. De vorige kampioenswedstrijd tegen Excelsior werd door Feyenoord met 3-0 verloren.