Dit is waarom Qatar mag meedoen aan de Gold Cup
i

Getty Images

Dit is waarom Qatar mag meedoen aan de Gold Cup

Jeroen Rooseboom • 12:16, 26-06-2023 / Laatste Update: 03:25, 12-12-2023

De Gold Cup, het belangrijkste voetbaltoernooi voor landenteams uit Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied, is begonnen. Tussen de gebruikelijke deelnemers zit 1 heel opvallende naam: Qatar. Waarom mag Qatar meedoen met de Gold Cup?

De naam Qatar staat toch wel gek in een rijtje landen als Mexico, de Verenigde Staten en Jamaica. Maar het is niet voor het eerst dat het land wat het WK van 2022 organiseerde mag meedoen met het toernooi. In 2021 deed Qatar ook al mee. Ze doen dus al voor de 2e keer op rij mee. Hoe kan dat?

Waarom doet Qatar mee aan de Gold Cup?

Qatar doet mee aan de Gold Cup omdat ze zijn uitgenodigd door de CONCACAF, de voetbalbond die het toernooi organiseert. In 2020 werd al besloten dat de kampioenen van Azië van 2019 mee mochten doen met de edities van 2021 en 2023. Dat komt omdat de CONCACAF een grote samenwerking is aangegaan met de Qatarese voetbalbond, de QFA.

Qatar is het 6e land wat als gast mag meedoen. Eerder werden Brazilië, Colombia, Peru, Ecuador en Zuid-Afrika uitgenodigd.

Qatar in Groep B van de Gold Cup 2023

Het oliestaatje zit in Groep B met Mexico, Haïti en Honduras. De eerste wedstrijd ging meteen verloren: Haïti was met 2-1 te sterk. Mexico staat bovenaan de groep nadat zij dik wonnen van Honduras, dan volgt Haïti en Qatar vinden we terug op plek 3.