Waarom Silvano Vos geschorst is tegen FC Utrecht
i

PRO SHOTS / Stanley Gontha

Waarom Silvano Vos geschorst is tegen FC Utrecht

Bart van der Wijst • 18:55, 20-10-2023 / Laatste Update: 21:17, 07-01-2024

Ajax gaat zondag op bezoek bij FC Utrecht. Maurice Steijn heeft heel wat te puzzelen, zeker op het middenveld. Daar zijn Steven Berghuis, Branco van den Boomen en Benjamin Tahirovic twijfelgevallen en is Sivert Mannsverk er vanwege een blessure er helemaal niet bij. Ook Silvano Vos ontbreekt, vanwege een schorsing. Dat terwijl hij pas op 2 gele kaarten staat in de Eredivisie dit seizoen. Hoe kan dat?

Vos speelde pas 2 wedstrijden in de Eredivisie, toevallig pakte hij in ieder duel geel. Tegen Feyenoord (0-4) gebeurde dat na 66 minuten spelen en tegen AZ (1-2) een minuutje eerder. Die laatste kaart had gevolgen, want hierdoor mist hij de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Waarom is Silvano Vos geschorst tegen FC Utrecht?

Daarbij moeten we kijken naar zijn totaal in het seizoen 2023/24 bij (Jong) Ajax. Ja, ook de kaarten bij de beloften tellen mee. Namens Jong Ajax kreeg Vos geel in de duels tegen MVV (95e minuut) en FC Emmen. Daarmee zou de teller op 4 staan dit seizoen, terwijl een speler pas bij 5 gele kaarten geschorst is.

Maar er is nog een aspect waar spelers rekening mee moeten houden: gele kaarten in de laatste 2 duels van vórig seizoen. In de voorlaatste wedstrijd tegen Jong AZ kreeg Vos van scheidsrechter Clay Ruperti een gele kaart. Dat maakt dus 5 in totaal.

Regels

Voor de schorsing van Vos gelden de volgende regels, die te vinden zijn in de reglementen van de KNVB. Zij schrijven bij 'Artikel 29 - Waarschuwingen gegeven aan spelers in competitiewedstrijden van de KNVB' het volgende:

b. Waarschuwingen gegeven in wedstrijden in de eredivisie en eerste divisie, Onder 21 competitie of Onder 18 competitie worden apart van elkaar geregistreerd in een van de volgende categorieën:

- eredivisie en eerste divisie;

- Onder 21 competitie;

- Onder 18 competitie.

g. Behoudens het hierna onder h. bepaalde, vervallen door de aanklager geregistreerde waarschuwingen gegeven in competitiewedstrijden van de KNVB, waarop geen uitsluiting is gevolgd, na afloop van het desbetreffende seizoen.

h. Door de aanklager geregistreerde waarschuwingen in de laatste twee competitiewedstrijden van de KNVB, waarop geen uitsluiting is gevolgd, gelden als geregistreerd in het daaropvolgende seizoen.