⏺ | Huh? Dit is waarom Ajax met 3 stippen op het shirt speelt
i

Ajax

⏺ | Huh? Dit is waarom Ajax met 3 stippen op het shirt speelt

Matthijs Nijhuis • 10:42, 09-12-2023 / Laatste Update: 16:05, 07-01-2024

Ajax speelt in het weekend van 9 en 10 december met 3 stippen op het shirt, in plaats van de achternamen van de spelers. Zowel het mannen- als het vrouwenteam heeft het bijzondere symbool boven hun rugnummer staan. Snap jij het nog? Dit is waarom Ajax met 3 stippen op het shirt speelt!

Lees ook: Steven Berghuis: ‘Soms heb je jezelf even niet onder controle’

Waarom speelt Ajax met 3 stippen op shirt

De club voert dit weekend actie tegen online haat, zo meldt de Amsterdamse club via de officiële kanalen. De 3 stippen op de tenues zijn een internationaal symbool voor stilte, maar worden online ook gebruikt om haatberichten en bijbehorende accounts te blokkeren en te rapporteren.

Haatberichten

'Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op sociale media', schrijft de club. 'Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen speelt Ajax dit weekend met drie witte stippen op het shirt, in plaats van namen.' De actie wordt #SilenceSocialHate gedoopt. Het doel is om het gesprek te openen over de impact van haatberichten en hoe we deze het best kunnen bestrijden.

Brian Brobbey

Op de social media-kanalen van Ajax wordt een bijbehorende video gedeeld waarin spelers zich uitlaten over de actie: "Social hate blijft groeien zolang we het accepteren. Negeer het niet, rapporteer het", aldus aanvaller Brian Brobbey.

'Yet only 25% challenges it'

Let’s silence social hate together.

See it. Report it. pic.twitter.com/NyveyrHnGl

— AFC Ajax (@AFCAjax) December 9, 2023