Wedstrijd tegen oude club Bodø/Glimt kan weleens doorbraak Hakon Evjen bij AZ zijn
i

ANP

Wedstrijd tegen oude club Bodø/Glimt kan weleens doorbraak Hakon Evjen bij AZ zijn

Eimert Pruis • 19:46, 09-03-2022 / Laatste Update: 04:38, 07-01-2024

AZ speelt donderdagavond de meest noordelijke wedstrijd in de historie van het Nederlands Europacupvoetbal tegen FK Bodø/Glimt uit Noorwegen, maar voor 1 AZ-speler is spelen boven de poolcirkel helemaal niet zo vreemd.

Hakon Evjen speelde veel wedstrijden bij de ploeg waartegen hij donderdag zijn 10e Europese duel voor AZ kan spelen. De 22-jarige Noor werd twee jaar geleden als grote belofte van Bodø/Glimt naar Alkmaar gehaald, maar wist nog niet te overtuigen.

Wanneer komt de doorbraak?

In de uitwedstrijd tegen Randers, in de groepsfase van de Conference League, leek een doorbraak eindelijk aanstaande. Maar juist toen werd hij uit de wedstrijd geschopt. In het noorden van zijn thuisland mag hij hopen op een basisplaats tegen de club waarvoor ook zijn vader voetbalde.

'Nieuwe club' in topvorm

Bodø/Glimt is een bijzondere tegenstander. De club uit het kleine stadje Bodø heeft met succes de Noorse top aangevallen en is al 2 keer achter elkaar landskampioen is geworden. En ook in Europa boekte de club aansprekende resultaten. Het verloor slechts 1 van de 8 thuiswedstrijden dit seizoen.

Knutsen knutselt met succes aan zijn team

De 6-1 tegen AS Roma van José Mourinho beklijft natuurlijk, maar ook de dubbele winst op Celtic, de club waar AZ begin dit seizoen nog van verloor. Lof gaat er uit naar trainer Kjetil Knutsen die ook Evjen in 2018 nog liet debuteren en daarna diverse Noorse talenten afleverde.

'Hij had het moeilijk'

"Hakon heeft het best lastig gehad bij ons in zijn begintijd", zei trainer Pascal Jansen woensdagmiddag tijdens het persmoment in Noorwegen. "Maar we zien dat hij zich heeft verbeterd, ook in de periode dat hij weinig aan spelen toekwam."

Andere Noor ontbreekt

Een andere Noor is er vanavond juist niet bij voor AZ. Ervaren kracht Fredrik Midtsjø die namens de huidige selectie van AZ de meeste Europacupwedstrijden voor de club achter zijn naam heeft staan, ontbreek vanwege een blessure. Tijjani Reijnders is voor hem een logische vervanger.